De Russische economie blijkt zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moeilijk te kunnen overwinnen. Daarvoor heeft de Russische president Vladimir Poetin nog geen remedie gevonden. Om zijn reserves, die tegen het midden van de jaren veertig uitgeput dreigen te raken, te kunnen ontwikkelen, heeft het land nood aan bijkomende investeringen en innoverende technologieën. Op dat gebied kunnen westerse sancties echter bijzonder veel pijn doen.
Petroleum en gas vertegenwoordigen elk nog altijd 15 procent van het Russische bruto binnenlandse product, ze leveren samen twee derde van de inkomsten uit deviezen en de helft van de fiscale opbrengsten. Maar de petroleumsector is één van de weinige beleidspunten waar de Russisch president Poetin zal toegeven zijn doelstellingen niet te hebben gehaald, dat schrijven de journalisten Yves Bourdillon en Benjamin Quenelle in de Franse krant Les Echos.
Politiek cliëntelisme
“Wanneer voor een vat olie een piekprijs van 147 dollar wordt betaald, zoals tijdens de historische recordzomer tien jaar geleden, volgt een gevaarlijke euforie met een inflatie en een waardestijging van de roebel die andere industrieën nadelig beïnvloedt,” benadrukte Maxime Orechkin, Russisch minister van economie. “Wanneer die prijs echter tot 18 dollar daalt, zoals het geval was tijdens het presidentschap van Boris Jeltsin, kan de staat zijn ambtenaren niet meer betalen.”
Petroleum is een cruciale motor van de Russische economie, maar dreigt al snel te zullen beginnen sputteren. “Volgens officiële ramingen over de bewezen oliereserves resten aan het huidige productietempo nog voor amper zesentwintig jaar reserves,” aldus Les Echos.
Onontgonnen reserves
Er moet volgens Les Echos ook worden erkend dat de dreigende uitputting van de reserves vooral een theoretisch probleem blijft. “Men moet er immers rekening mee houden dat het land nog gigantische gebieden omvat waar nog geen enkele exploratie is gebeurd,” zeggen Bourdillon en Quenelle. “Bovendien zijn er ook aanwijzingen van grote voorraden in Oost-Siberië, het Noordpool-gebied en diepe Russische kustwateren.”
“De ontginning van deze voorraden vereist echter bijzonder zware investeringen,” wordt er anderzijds opgemerkt. “Bovendien moet voor die activiteit gebruik worden gemaakt van technologieën die Rusland op dit ogenblik niet heeft. Het is dan ook geen toeval dat de westerse sancties tegen Rusland vooral gericht zijn op de overdracht van dergelijke technologieën.”