Rusland legt Meta en TikTok boetes op wegens het toelaten van “LGBT-propaganda”

Een Russische rechtbank heeft Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, een boete opgelegd van net geen 55.000 dollar omdat het bedrijf toelaat dat er “LGBT-propaganda” wordt gepubliceerd op zijn platforms. Ook het videoplatform TikTok heeft voor diezelfde reden een boete gekregen.

In totaal moet Meta 4 miljoen roebel, oftewel 54.030 dollar, betalen omdat het bedrijf er niet is in geslaagd om content met “LGBT-propaganda” van zijn platforms te verwijderen. De Russische rechtbank verwees daarbij naar een wet uit 2013 die ondernemingen verbiedt om “niet-traditionele seksuele relaties te promoten bij jongeren.” Dat meldt het Russische persagentschap Interfax.

Ook TikTok krijgt een boete

Tijdens een andere zitting heeft een rechtbank TikTok, een dochteronderneming van de Chinese groep ByteDance, om dezelfde reden een boete van 2 miljoen roebel, oftewel 27.015 dollar, opgelegd.

Sinds vorig jaar leggen Russische rechtbanken regelmatig boetes op aan buitenlandse techbedrijven omdat zij weigeren verboden inhoud op het Russische deel van het internet te verwijderen. Zowel bij Meta als TikTok was de aanklacht afkomstig van de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor.

Vertroebelde relatie met techgiganten

De relatie tussen de mondiale techgiganten en Rusland is sinds de start van de oorlog in Oekraïne verder verwaterd. Zo zijn Facebook en Instagram bijvoorbeeld niet langer toegelaten in het Oost-Europese land omdat een Russische rechtbank Meta heeft bestempeld als een “extremistische organisatie.” Rusland was vorige maand namelijk niet te spreken over het feit dat het moederbedrijf boven Facebook de gebruikers toelaat om haatberichten tegen onder meer de Russische dictator Vladimir Poetin te publiceren.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg is intussen in beroep gegaan tegen die uitspraak. Het socialemediaplatform laat naar eigen zeggen dergelijke berichten toe om zo “de vrijheid van meningsuiting van de Oekraïense bevolking te beschermen.”

Tal van westerse media hebben intussen Rusland verlaten. Ook onafhankelijke Russische media die kritisch zijn voor het beleid van Poetin hebben hun activiteiten inmiddels gestaakt. Een propagandawet die Rusland kort na de start van de oorlog heeft aangenomen, maakt het voor journalisten onmogelijk om op een objectieve manier verslag uit te brengen over wat er zich afspeelt in Oekraïne. Er hangen bijvoorbeeld strenge straffen boven het hoofd van mensen die “de invasie van Oekraïne” als een oorlog bestempelen. Denk bijvoorbeeld aan de Russische journaliste Marina Ovsyannikova die een boete heeft gekregen na een protestactie tijdens een journaaluitzending.

(lp)

Meer
Lees meer...