De Russische federatie en Noord-Korea hebben besloten om de onderlinge relaties te verbeteren. Dat vertelde dictator Vladimir Poetin aan zijn tegenhanger Kim Jong-un in een brief, volgens berichtgeving van het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA.
In de brief, die gestuurd werd op de 77e verjaardag van het einde van de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland, zou de Russische despoot hebben gezegd dat hechtere banden voor beide landen voordelig zouden zijn.
Rusland en Noord-Korea zullen “de alomvattende en constructieve bilaterale betrekkingen met gezamenlijke inspanningen blijven uitbreiden”, schreef Poetin. Dat zou de veiligheid en stabiliteit van het Koreaanse schiereiland en de gehele regio moeten versterken.
Kim stuurde langs zijn kant ook een brief naar Poetin, waarin hij de Russisch-Noord-Koreaanse vriendschap prees, die volgens hem tijdens de Tweede Wereldoorlog al werd gesmeed. De “strategische en tactische samenwerking, steun en solidariteit” tussen de twee landen zou nu een nieuw hoogtepunt bereiken, aldus de Noord-Koreaanse dictator.
“Vijandige militaire krachten”
Kim nam ook een bellicose toon aan, iets dat niet uitzonderlijk is voor de dictator van de kluizenaarstaat. Hij legde in zijn brief aan Poetin de nadruk op de gezamenlijke inspanningen die de landen moeten doen om “provocaties van vijandige militaire krachten” het hoofd te bieden.
Hoewel KCNA niet berichtte over welke vijand Kim het heeft, wordt die terminologie doorgaans gebruikt als de Noord-Koreaanse leider het over de VS en hun bondgenoten heeft. Noord-Korea ziet de VS als een imperialistische grootmacht die hun land wil vernietigen en als de aanstoker van de Koreaanse Oorlog in de jaren 1950.
De VS en het Westen zien Noord-Korea dan weer als een gevaarlijke schurkenstaat, waar de mensenrechten constant flagrant worden overtreden. Ook houdt de hele wereld het land in de gaten omwille van de plannen om kernwapens te ontwikkelen.
Poetin en zijn bondgenoten
Sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel, heeft het Westen zich steeds meer tegen Poetin gekant. Wellicht zoekt de Russische leider daarom elders bondgenoten. Hoewel in het Westen vaak het beeld ontstaat dat Poetin in een hoekje werd gedreven door de sancties, heeft die nog meer dan genoeg bondgenoten.
Zo is de relatie met Iran, een van de grootste bondgenoten van Rusland, sterker dan ooit. De Russische dictator bezocht het land in juli zelfs, wellicht om meer wapentuig aan te schaffen voor de oorlog in Oekraïne.
India
Ook de relatie met India lijkt niet stuk te krijgen: de twee zijn sinds het land in 1947 onafhankelijk werd, nauwe bondgenoten. Hun betrekkingen zouden gekenmerkt worden door “een hoge mate van politiek en strategisch vertrouwen” en de twee namen tijdens controversiële internationale kwesties vaak gelijkaardige standpunten in.
Bovendien zijn ook de banden tussen China en Rusland beter dan het Westen zou willen. Hoewel ze geen echte bondgenoten zijn, heeft China de Russische invasie van Oekraïne niet veroordeeld en heeft het geen sancties ingevoerd. Sterker nog, China noemt de VS de “voornaamste aanstoker” van de oorlog. China en India zijn bovendien gretig gebruik aan het maken van de lagere prijzen van Russische olie en gas, die zij nu massaal opkopen.
(fjc)