Rusland waarschuwt voor wereldwijde gevolgen van Oekraïne-conflict

Rusland heeft de westerse wereld gewaarschuwd voor de mogelijke wereldwijde gevolgen van het conflict in Oekraïne. Volgens Moskou zal een Derde Wereldoorlog zich niet beperken tot de Europese grenzen. Deze waarschuwing komt na een verrassingsaanval door Oekraïne op de Russische Koersk-regio op 6 augustus. Deze aanval heeft geleid tot de afsplitsing van een aanzienlijk stuk grondgebied en wordt beschouwd als de grootste buitenlandse aanval op Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft na de aanval op de Koersk-regio verklaard dat de dreigementen van Rusland over vergelding niet meer zijn dan bluf. Hij riep de bondgenoten van Oekraïne op om moediger te zijn in hun steun aan Kiev en bekritiseerde de opgelegde beperkingen op het gebruik van bepaalde wapens door Oekraïense strijdkrachten.

Ondertussen beschuldigt Rusland westerse landen van het leveren van militaire hulp aan Oekraïne, inclusief Britse tanks en Amerikaanse raketsystemen die in de aanval op Koersk zouden zijn gebruikt. De Verenigde Staten ontkennen echter betrokkenheid bij de aanval en beweren dat ze niet op de hoogte waren van de plannen van Oekraïne.

Westerse betrokkenheid en reactie van Rusland

Sergei Naryshkin, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, heeft verklaard dat Moskou de beweringen van het Westen over niet-betrokkenheid niet gelooft. De New York Times meldde dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië Oekraïne na de aanval hebben voorzien van satellietbeelden en andere inlichtingen over de regio Koersk. Deze informatie zou Oekraïne hebben geholpen om Russische versterkingen beter op te sporen, wat de spanningen tussen Rusland en het Westen verder heeft doen oplopen.

Dreiging van escalatie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, waarschuwde dat het Westen de oorlog in Oekraïne wil laten escaleren door in te gaan op Oekraïense verzoeken om de beperkingen op het gebruik van door het buitenland geleverde wapens te versoepelen. Lavrov vergeleek Westerse leiders met kinderen die met lucifers spelen en benadrukte het gevaar van hun acties.

Rusland heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor het risico van een bredere oorlog waarbij kernmachten betrokken zijn. President Vladimir Poetin heeft echter benadrukt dat Rusland een conflict met het door de VS geleide NAVO-bondgenootschap wil vermijden. Lavrov herhaalde dit standpunt en benadrukte dat Rusland zijn nucleaire doctrine aan het “verduidelijken” is. Volgens de Russische nucleaire doctrine van 2020 zou het gebruik van kernwapens door Rusland worden overwogen in reactie op een aanval met nucleaire of andere massavernietigingswapens, of met conventionele wapens wanneer het voortbestaan van de staat wordt bedreigd.

Meer
Lees meer...