Russisch spionageschip kampeert al week in Nederlandse wateren

Op 28 juni voer de Admiral Vladimirskiy, een Russisch onderzoeksschip dat dienst doet voor spionage, de Nederlandse Economische Zone binnen. Nu, een week later, ligt het daar nog steeds, onder constante surveillance van de Nederlandse marine.

Waarom is dit belangrijk?

Een documentaire van enkele Scandinavische media eerder dit jaar legde bloot hoe Rusland trachtte inlichtingen te verzamelen via spionageschepen. Een daarvan is de Admiral Vladimirskiy, een schip gebouwd voor oceanografisch onderzoek. Dit schip kan de precieze locatie van allerlei kabels en leidingen die in de oceaan liggen in kaart brengen, evenals windmolenparken en andere infrastructuur op zee. In november voer het schip al door Nederlandse en Belgische wateren, waarbij het meer dan waarschijnlijk ook inlichtingen verzamelde.

In het nieuws: Russische spionnen kamperen in Nederlandse wateren.

  • Op 27 juni voer het Russische schip voor het eerst sinds november vorig jaar de Oostzee uit. Uit morse-communicatie die het voerde met Moskou kon de locatie van het schip ontcijferd worden door TJ, een Twitteraar met een voorliefde voor het uitpluizen van radio-communicatie, zo schrijft Marineschepen.nl. Daags nadien kon hij een nieuwe locatie vastleggen voor de Admiral Vladimirskiy, in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. De EEZ bestaat, op de eerste 22 kilometer voor de kust na, uit internationale wateren; de Russen doen an sich dus niets illegaals.
  • Ook de volgende dagen bleef het spionageschip rondvaren in de Nederlandse economische wateren, en tot op vandaag werd nog niet bevestigd dat het deze ook zou hebben verlaten. Om de positie van het schip te bepalen moet men een beroep doen op radio-enthousiastelingen, aangezien het schip zelf alle trackingsgegevens uitschakelde.
  • Wie de positie van de Admiral Vladimirskiy wel in de gaten houdt, is de Nederlandse marine. Het fregat Zr. Ms. De Ruyter en het kustwachtschip Guardian varen rond in de buurt van het schip, om het te schaduwen. Toen het Russische schip in november door de wateren van Nederland en België voer, werd het ook benaderd door schepen van de BeNe-marines. Kort nadien kozen de Russen het hazenpad; dit keer niet, zo blijkt.

Onderliggend: Wat doet de Admiral Vladimirskiy precies?

  • Officieel staat het schip geregistreerd als een oceanografisch onderzoeksschip, dat moet helpen de zeebodem mee in kaart te brengen, maar evengoed om de kwaliteit van het water te meten of de biodiversiteit te onderzoeken. Voor zijn functie beschikt het schip hoogstwaarschijnlijk over heel wat meetapparatuur en onderwatercamera’s en -drones.
  • Wat het schip in westerse wateren doet, wordt niet bekendgemaakt. Dat het zelf de AIS, het automatische identificatiesysteem waarover schepen beschikken, uitschakelt, doet vermoeden dat het om een schimmige opdracht gaat. Met zijn apparatuur zou de Vladimirskiy namelijk ook zee-infrastructuur in kaart kunnen brengen, of zelfs saboteren. Door middel van onderwaterdrones kunnen kabels doorgesneden worden of explosieven geplant.
  • Opnieuw legt de doortocht van het schip de pijnpunten bij de Nederlandse, maar ook bij de Belgische marine bloot. Want hoewel beide marines wel beschikken over materiaal om op zee te strijden met fregatten, mijnenjagers om zeemijnen onschadelijk te maken, en patrouilleschepen om de wateren te bewaken, is er geen antwoord op de onderwaterdreiging. Geen enkel schip heeft de mogelijkheid om onderwaterdrones uit te schakelen.

(ns)

Meer
Lees meer...