Russische drones zorgen voor verhoogde spanning in Roemenië en Letland: landen in hoogste staat van paraatheid

Roemenië en Letland zijn in verhoogde staat van paraatheid nadat Russische drones hun grondgebied hebben doorkruist. Beide NAVO-lidstaten, die Oekraïne steunen in het conflict met Rusland, zijn bezorgd over de toename van Russische militaire activiteiten aan hun grenzen.

Roemenië, dat een grens van 650 kilometer deelt met Oekraïne, ziet zich steeds vaker geconfronteerd met Russische drones die zijn luchtruim schenden. De afgelopen dagen hebben Roemeense autoriteiten de paraatheid opgevoerd nadat opnieuw meldingen kwamen van Russische drone-invallen.

De Oekraïense luchtmacht maakte bekend dat 15 van de 23 aanvalsdrones, samen met een geleide luchtraket, die door Rusland waren gelanceerd, zijn vernietigd. Deze aanvallen langs de Donau-regio hebben geleid tot verstoringen in de Oekraïense rivierhavens, die al langer het doelwit zijn van Russische agressie.

Roemenië, als lid van de NAVO, neemt de situatie zeer serieus. Het Roemeense ministerie van Defensie meldde dat het een Russische drone had gedetecteerd die in de richting van Oekraïne vloog. Gevechtsvliegtuigen werden opgestegen om de situatie te monitoren, terwijl inwoners van zuidoostelijke provincies werden opgeroepen om te schuilen.

Crash van een Russische drone in Letland

Ook Letland ziet een toename van Russische militaire activiteiten. President Edgars Rinkēvičs bevestigde de crash van een Russische militaire drone in het oosten van het land, dicht bij de grens met Rusland. De dronecrash markeert een zorgwekkend nieuw incident aan de oostflank van de NAVO, die de druk op bondgenoten in de regio verder opvoert.

De Letse regering onderzoekt het incident in samenwerking met internationale partners en benadrukt de noodzaak van gezamenlijke inspanningen om deze dreigingen het hoofd te bieden. Volgens Rinkēvičs is dit incident een signaal dat de oostelijke lidstaten van de NAVO voorbereid moeten zijn op toenemende militaire druk vanuit Rusland.

Oproep tot internationale samenwerking

Andrii Sybiha, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, benadrukte het belang van internationale steun bij het tegengaan van Russische agressie. Volgens Sybiha vormt de Russische militaire activiteit buiten Oekraïense grenzen een direct gevaar voor de veiligheid van andere Europese landen.

Hoewel er in Roemenië discussies zijn over het neerhalen van ongeautoriseerde drones, is er nog geen wettelijke basis om dit uit te voeren. Premier Marcel Ciolacu gaf aan dat de aanvallen waarschijnlijk zullen doorgaan, maar temperde de zorgen door te stellen dat er geen sprake is van een directe escalatie.

Meer
Lees meer...