In Roemenië worden beren een verkiezingsthema. Liggen ze binnenkort ook op de Europese tafel?

Zo’n zestig procent van alle bruine beren in Europa leven binnen de Roemeense landsgrenzen. Alleen, de beren brengen in Roemenië heel wat problemen met zich mee voor de lokale bevolking. De situatie ontaardde zodanig, dat berenbestrijding op de agenda komt te staan bij de volgende verkiezingen.

Waarom is dit belangrijk?

In Roemenië zwerven zo'n 8.000 bruine beren rond, voornamelijk in de Karpaten. In de bergen wonen ook mensen, in kleine dorpjes en gehuchten. Die krijgen steeds meer te maken met de beren, die vaker overgaan tot de aanval. Sommigen wijten dit aan de groeiende berenpopulatie. Wetenschappelijk onderzoek wijst dan weer aan dat het vooral de schuld van de mens is, die steeds meer uitbreidt, en daarmee de habitat van de beren bedreigt.

Beren leggen druk

In het nieuws: Het stijgende aantal incidenten met bruine beren legt druk op de Roemeense regering.

  • In de afgelopen zeven jaar stierven 14 Roemenen door een aanval van beren; 154 anderen werden aangevallen, maar brachten het er leven van af. De beren lopen ook steeds meer dorpen binnen, waar ze door vuilnisbakken snuisteren en zelfs inbreken in huizen. Bij de 49-jarige chirurg Felix Popescu duwde een beer, in zijn zoektocht naar suiker, twintig flessen sterke drank op de grond, en laafde hij zich aan de alcohol. “Hij had een leuke tijd in mijn huis”, kan Popescu er nog mee lachen. Dat de Roemeense overheid tussenbeide komt voor de schade die beren aanrichten (2,5 miljoen euro in de afgelopen twee jaar), speelt ook mee bij zijn goedlachse humeur.
  • Tánczos Barna, tussen december 2020 en juni 2023 minister van Omgeving, Water en Bossen, en nu senator voor de Democratische Unie van Hongaren in Roemenië, legt druk op de regering, om de jacht op beren te versoepelen. “De enige oplossing is inzetten op preventie en interventiequota’s instellen voor bruine beren. Zo kan de populatie worden beschermd, en zetten we in op conservatie van de soort”, zo zegt Barna in een reactie aan Politico.

Plat populisme

Er tegenin: Vlad Gheorghe, een liberaal Europarlementslid, noemt Barna’s maatregel plat populisme.

  • Hij merkt op dat Barna’s partij “sterk staat in twee, drie kiesdistricten die in de bergregio liggen waar de grote berenpopulatie een probleem is”. Ook de belangrijkste jachtassociaties zijn in die districten gevestigd. Volgens Gheorghe wil Barna dus vooral scoren bij de rurale ban, wat hem wel wat stemmen kan opleveren.
  • De partij van Barna maakte na de vorige verkiezingen deel uit van de regering. Eerder dit jaar verliet ze de regering na onenigheid over de verdeling van ministerposten. Op dit moment staat de partij in de peilingen op 5 procent; Barna en zijn partijgenoten zijn erop gebrand om dat percentage omhoog te stuwen, onder meer door van de berenproblemen een verkiezingspunt te maken.

Ook op de Europese agenda?

  • Zomaar op beren jagen in Roemenië mag niet. De bruine beer is een beschermde diersoort in het Europese recht. Als Roemenië dus de jacht op beren wil versoepelen, zal dit moeten passeren bij de Europese Commissie.
  • Daar liep eerder ook al eenzelfde vraag binnen vanuit de Pyreneën. Schapenherders in het departement Ariège verloren dit jaar al 1.200 schapen aan berenaanvallen, tegenover 700 het jaar voordien. De beren raken menselijke aanwezigheid ook gewoon, dus de herders kunnen weinig beginnen om hun schapen te beschermen.
  • Brussel heeft alvast de strijd geopend tegen de wolf, die in Europa ook als beschermd is bestempeld. Mogelijks wordt die strijd dus ook uitgebreid naar de bruine beer.
Meer
Lees meer...