Russische overheid manipuleert Wikipedia-pagina ramp MH17

De Russen hebben verschillende keren de Wikipedia-pagina van de vliegramp met Malaysian Airlines MH17 in Oekraïne aangepast, waardoor de Wikipedia-pagina ondermeer meldt dat het vliegtuig door Oekraïnse soldaten werd neergeschoten. De Poetin-administratie schakelde daar bovendien journalisten voor in. Malaysian Airlines laat ondertussen weten dat het iedereen die niet meer met hen wil vliegen hun geld terug krijgen.

De Britse krant The Telegraph meldt vandaag dat een twitterbot die in de gaten houdt of ip-adressen van de Russische overheid Wikipedia-pagina’s aanpassen (en welke pagina’s dit precies zijn) dat ontdekt heeft. De aanpassingen werden gedaan op de Russische Wikipedia-pagina over de ramp met MH17. Op die pagina stond eerst dat de jet van Malaysian Airlines waarschijnlijk door Russische separatisten is neergeschoten. Nu staat er dat Oekraïense soldaten verantwoordelijk zijn. Die verandering blijkt gedaan te zijn vanop ip-adressen en door journalisten bij  de VGTRK, een belangrijke Russische staatszender die in 1990 door de toenmalige president Boris Jeltsin is opgericht.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurd, de journalisten bij die zender worden wel vaker onder druk gezet van de Russische overheid om de waarheid een draai te geven die het Kremlin beter uitkomt.

Geld terug

Malaysia Airlines heeft vandaag op haar website bekendgemaakt dat reizigers die niet meer met de maatschappij willen vliegen na de ramp met vlucht MH17 hun geld terugkrijgen.  De regeling geldt ook voor mensen die tickets hebben geboekt waar normaal gesproken geen geld voor wordt teruggegeven bij een annulering. Mensen die wel met Malaysia Airlines willen blijven vliegen, maar hun vlucht willen omboeken, kunnen dat kosteloos doen. Reizigers die aanspraak willen maken op deze vrijstellingen moeten hun vluchten annuleren dan wel omboeken voor 24 juli. De regeling geldt alleen voor vluchten tot en met het einde van dit jaar.

Meer
Lees meer...