In het kort
- Een Russische streamer klaagt Twitch aan voor een onbetaalbaar bedrag dat alle geld in de wereld te boven gaat.
- Twitch heeft een tegenaanklacht ingediend met het argument dat ze niet naar behoren op de hoogte zijn gesteld van de hoorzitting en dat de opgelegde boete onterecht is.
- Deze situatie doet denken aan een gelijkaardige zaak met YouTube, waar Russische rechtbanken hen veroordeelden tot het betalen van een bedrag dat het wereldwijde BBP overschreed als gevolg van schorsingen van kanalen in verband met sancties.
Een Russische streamer eist een duizelingwekkend bedrag van Twitch en beweert dat het platform hem meer geld schuldig is dan er in de wereld bestaat. Deze juridische strijd komt voort uit de naleving door Twitch van sancties die aan Rusland en zijn individuen zijn opgelegd na de oorlog in Oekraïne.
De naleving van sancties door Twitch en de rechtszaak van Likkrit
In 2022 moesten platformen als Twitch, YouTube, Valve en Epic Games zich aan deze sancties houden en verboden ze betalingen aan entiteiten die zich in Rusland bevinden of er rekeningen hebben. Een Russische League of Legends streamer die bekend staat als Likkrit (Kirill Konstantinovich Malofeyev) spande een rechtszaak aan tegen Twitch in een Russische rechtbank, waarin hij beweerde dat zijn account ten onrechte was opgeschort vanwege de sancties.
Twitch vecht terug met een reconventionele rechtszaak, met het argument dat ze niet de juiste kennisgeving van de hoorzitting hebben ontvangen en dat de opgelegde straf onterecht is. Ze beweren dat Likkrit slechts ongeveer 2.000 Amerikaanse dollar aan inkomsten genereerde met streamen voordat zijn account werd geschorst. In 2023 spande Malofeyev een rechtszaak aan tegen de kantoren van Amazon in Turkije, in een poging betaling af te dwingen.
De ongekende boete en soortgelijke gevallen
Hoewel Amazon, het moederbedrijf van Twitch, een marktkapitaal van meer dan 2 biljoen dollar heeft, kan het realistisch gezien geen boete betalen die groter is dan al het geld in de wereld. Deze situatie doet denken aan een gelijkaardige zaak met YouTube, waar Russische rechtbanken hen veroordeelden om een bedrag te betalen dat groter was dan het wereldwijde BBP als gevolg van de schorsingen van kanalen in verband met sancties.