Russische zenders mogelijk gehackt tijdens herdenkingsdag: “Je hebt het bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”

Net op de dag dat Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht, verschenen er mysterieuze boodschappen op de Russische satellietzenders. Daarin werd er kritiek geuit op de oorlog in Oekraïne. “Je hebt het bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”, luidde één van de boodschappen.

Maandag hebben de Russen de Dag van de Overwinning. Tijdens die feestdag herdenken zij de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Gevreesd werd dat de Russische dictator Vladimir Poetin die feestdag zou aangrijpen om formeel de oorlog te verklaren aan Oekraïne. Een echte oorlogsverklaring bleef uiteindelijk uit.

Mysterieuze boodschappen

Op het eerste gezicht is die dag volledig volgens plan verlopen, maar het persagentschap Reuters laat weten dat kort voor de militaire parade op het Rode Plein mysterieuze berichten verschenen op de Russische satellietzenders. Die waren zeer kritisch voor het beleid van Poetin. “De TV en de autoriteiten liegen. Nee tegen de oorlog”, stond er in één van die boodschappen.

Het is niet meteen duidelijk of er hier sprake is van een hackaanval, maar alles lijkt daar toch op te wijzen. Volgens het Russische persbureau Interfax verschenen achteraf ook nog anti-oorlogsslogans op enkele kabelzenders.

Ook kritische berichten op nieuwssite

Een Russische nieuwswebsite toonde ook anti-oorlogsmateriaal dat zeer kritisch was over Poetin. Ook hier is niet meteen duidelijk wie er achter die actie zat. De berichten waren wel snel van de site verdwenen.

Het is niet de eerste keer dat Russische kijkers protestboodschappen op hun scherm zien verschijnen. In maart heeft de Russische journaliste Marina Ovsyannikova bijvoorbeeld tijdens een live-uitzending geprotesteerd tegen de aanval op Oekraïne. Ze hield daarbij een bord vast met daarop de boodschap “Stop de oorlog.” Ovsyannikova heeft voor die actie een geldboete gekregen van 30.000 roebels, oftewel zo’n 260 euro. Poetin duldt geen kritiek op wat hij een “militaire operatie in Oekraïne” noemt.

(fjc)

Meer
Lees meer...