Samusocial stuurt emotionele brief naar hun vele donateurs met tekst, uitleg én excuses … Lees hem hier!

De donateurs van daklozenorganisatie Samusocial hebben van de directie een brief ontvangen. Daarin veroordeelt de organisatie het corruptieschandaal van de voormalige Raad van Bestuur en proberen ze het vertrouwen van hun donateurs terug te winnen. Samusocial zou al zo’n honderd donateurs armer geworden zijn sinds de start van het schandaal.

De directie van vzw Samusocial heeft zijn donateurs per brief gecontacteerd naar aanleiding van het corruptieschandaal, waarbij leden van de raad van bestuur zichzelf grote bedragen toekenden voor vergaderingen die enkel op papier doorgingen. Samusocial is een daklozenorganisatie waarvan de meeste medewerkers vrijwilligers zijn. Uit het laatste jaarverslag van de vzw blijkt dat er 220.126 overnachtingen werden aangeboden aan 6.296 mensen, waaronder 776 kinderen.

Sinds het schandaal aan het licht kwam, hebben “een honderdtal mensen die maandelijks een betaling deden, zich teruggetrokken”, laat Samusocial-woordvoerster Marie-Anne Robberecht weten aan de website Bruzz. “Voor juni betekent dat een misgelopen som van zo’n 2.000 euro.” De vzw rekent maandelijks op zo’n 31.000 euro aan giften zo’n 3.000 donateurs.

Met de brief probeert de directie eigenlijk de huid van haar eigen organisatie te redden. “Daarin staat dat ook wij, als medewerkers van Samusocial, teleurgesteld zijn, en dat we ons vanaf nu weer volop focussen op het operationele”, aldus Robberecht. Er wordt benadrukt dat alle leden van de Raad van Bestuur intussen opgestapt zijn en dat de vzw as we speak honderden daklozen opvangt. Ook roept het op om opnieuw vertrouwen te hebben in hun organisatie en veroordeelt het met klem “de praktijken van de leden van de Raad van Bestuur”.

De bewuste brief die de donateurs toegestuurd kregen:

Beste donateur,

Zoals u wellicht weet zit Samusocial al enkele weken in een groot financieel schandaal.

Hoewel de toekomst onzeker is en vele vragen onbeantwoord blijven, willen wij, de gewone werknemers en teams die op het veld werken, net als jullie onze diepste ontsteltenis uiten over de praktijken van de leden van de Raad van Bestuur.

Alle leden van de Raad hebben uiteindelijk besloten ontslag te nemen. Discussies zijn begonnen om het toekomstige beheer van de organisatie aan de regionale overheden te vertrouwen.

Gezien de ernst van de feiten zijn wij blij met deze beslissing en hopen dat ze voor een beetje rust zal zorgen zodat we het echte werk, onze zorg voor de daklozen, opnieuw op een rustige manier kunnen uitoefenen.

Sommigen onder jullie hebben gekozen om jullie ondersteuning aan Samusocial te stoppen. Gezien de context hebben we daar begrip voor. We willen u oprecht danken voor het vertrouwen dat u in ons hebt gesteld tot nu toe. We begrijpen uw teleurstelling en willen u laten weten dat we deze volledig delen.

Wat voor ons nu het meest telt, is dat de huidige situatie het werk die we als team elke dag uitvoeren niet in gevaar brengt. De prioriteit is nu het geruststellen van de teams zodat ze zich kunnen focussen op de operationele werking. Momenteel overnachten 422 dakloze personen in de 4 opvangcentra van Samusocial, waaronder 208 familieleden.

Ook willen we al het nodige doen om het vertrouwen met jullie en onze partners te herstellen: jullie zijn immers de dagelijkse getuigen van het nut van onze organisatie.

We wachten nu op volgende algemene vergadering en zullen terug contact met jullie opnemen zodra we meer zekerheid hebben over de toekomst van onze organisatie en zijn beheer.

Nogmaals bedankt voor het vertrouwen, het zijn turbulente tijden, maar we proberen op koers te blijven.

Met vriendelijke groet,

De operationele directie en het communicatie- & fondsenwervingsteam

Meer
Lees meer...