Sander Loones (N-VA) optimistisch over regeringsvorming: “Tegen september federale én Vlaamse regering mogelijk”

N-VA-kopstuk en begrotingsexpert Sander Loones uitte zijn optimisme over de snelle vorming van zowel een federale als Vlaamse regering. In een interview met De Krant van West-Vlaanderen verklaarde hij dat dit tegen september “zeker doenbaar” is, mits er snel wordt gehandeld.

Volgens Sander Loones is snelheid essentieel bij de komende regeringsformaties. “We moeten tegen 15 oktober onze begroting indienen bij Europa. We hebben dus geen tijd te verliezen”, benadrukt Loones. De noodzaak om snel tot akkoorden te komen is voor hem duidelijk, gezien de strakke Europese deadlines.

Lessen uit het buitenland

Sander Loones wijst op het Britse model als een mogelijk voorbeeld. “Wij willen altijd heel gedetailleerde regeerakkoorden neerschrijven. Misschien moeten we eens kijken naar het Britse model, waar dat enkel de grote lijnen bevat. Daar gaat een regering van start en als een minister een onderbouwd dossier klaar heeft, stapt hij daarmee naar zijn collega’s. Waarom zou dat ook hier niet kunnen?” Ook haalt hij het Nederlandse model aan, waar een hoofdlijnenakkoord van slechts 26 pagina’s de basis vormde voor de nieuwe regering.

Volgens Loones wijst een zeer gedetailleerd regeerakkoord vaak op een groot wantrouwen tussen de coalitiepartners. “De voorwaarde is wel dat de zwaargewichten zelf in de regering gaan zetelen. Anders zal het niet lukken”, zegt Loones. Hij stelt dat dit vertrouwen essentieel is voor een snelle en effectieve regeringsvorming.

Staatshervorming

Ondanks het streven naar snelheid, benadrukt Loones dat de N-VA niet van plan is om zijn standpunten over een staatshervorming op te geven. “Je kan van start gaan met de regering en tegelijk een communautaire dynamiek creëren”, stelt hij. Hiermee geeft hij aan dat langdurig overleg over deze kwesties niet noodzakelijk is voor de vorming van de regering.

Niet iedereen deelt het optimisme van Loones. De partij Vooruit dringt aan op twee startnota’s, die informateur Bart De Wever moet aanleveren, zowel voor Vlaanderen als federaal. Vooruit lijkt van plan om op keiharde wijze te onderhandelen over de inhoud, wat een snelle vorming van de regeringen kan bemoeilijken.

Meer
Lees meer...