Schandaal na schandaal: Veviba verkocht ‘normaal’ vlees als bio-vlees

Schandaal na schandaal: Veviba verkocht ‘normaal’ vlees als bio-vlees

Er is een nieuwe evolutie in het schandaal rond het slachthuis Veviba in Bastogne. Na de fraude met de etiketten en het vleesafval in het gehakt, komt nu aan het licht dat het Waalse bedrijf ‘normaal’ vlees als biologisch vlees verkocht. Dat is immers duurder en levert dus meer winst op.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de hele vleessector zijn nog steeds een hot topic. Er is namelijk een nieuwe ontwikkeling in het Veviba-dossier. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir. Uit een rapport van het Luxemburgse provinciale parket blijkt namelijk dat het Waalse rundvleesbedrijf biologisch geëtiketteerd vlees verkocht, terwijl het om ‘normaal’ vlees ging. Het lijkt er dus op dat deze oplettende Twitteraar gelijk heeft gekregen.

Deze informatie werd doorgegeven aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Deze herhaalde al meermaals dat de frauduleuze praktijken zorgden voor een hogere winst voor het slachthuis. Er werd winst gemaakt op kap van de consument door deze te misleiden.

Naast etikettenfraude en afval in het vlees

De schaal van het Veviba-dossier neemt dagelijks toe. Een week geleden kwam het eerste schandaal aan het licht na de resultaten van een onderzoek in het bedrijf in Bastogne. Het Waalse bedrijf verloor daarbij zijn vergunning. Vervalste invriesdata, meer dan 50 procent van de producten die niet conform waren met de gezondheidsnormen, vleesafval dat gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid in het gehakt … Het was te veel voor Delhaize en Colruyt. Zij besloten om hun samenwerking met het bedrijf onmiddellijk stop te zetten en alle producten uit de rekken te halen.

Voorbije dinsdag raakte bekend dat een vrachtwagen van het bedrijf in september 2016 in Kosovo was aangekomen met een lading bevroren vlees van 12 jaar oud. Het FAVV werd daar toen van op de hoogte gebracht, maar ondernam geen actie.

Gesponsorde artikelen