Scheidsrechter blesseert zich en wordt dan maar vervangen door fan

Scheidsrechter blesseert zich en wordt dan maar vervangen door fan

Er wordt in België vaak nogal meewarig gedaan over het niveau van de scheidsrechters. Op de tribunes weerklinkt dan ook soms dat zelfs zij het beter zouden kunnen. In de Engelse tweede klasse kreeg een fan de mogelijkheid om dat te bewijzen. In de wedstrijd tegen Norwich en Preston North End raakt de lijnrechter geblesseerd. En het reglement stelt dat er altijd vier scheidsrechters moeten zijn, dus werd er gekeken naar de tribune. 

Lijnrechter Mark Jones zag zijn wedstrijd slechts een aantal minuten voor tijd vroegtijdig stoppen. Hij viel geblesseerd uit en moest vervangen worden door de vierde scheidsrechter. Allemaal goed en wel zou je denken, ware het niet dat in de Championship, de Engelse tweede klasse, er altijd vier scheidsrechters moeten zijn. Het scheidsrechterlijke trio zat dus met een probleem.

Supporter

Na een tijdje palaveren werd er dan toch een oplossing gevonden. Norwich-supporter David Thornhill mocht de resterende minuten de rol van vierde ref op zich nemen. Thornhill is zelf scheidsrechter in de regionale Engelse reeksen en zag dan ook meteen een droom uitkomen.

Hij kreeg eerst nog wat instructies van de hoofdscheidsrechter mee maar mocht dan uiteindelijk toch zijn droom waarmaken. De wedstrijd had ondertussen echter zo’n tien minuten stilgelegen en Thornhill mocht dan ook meteen aan het werk om de tien minuten extra tijd aan te geven. Thornhill stak, ietwat meewarig maar vol vertrouwen, het bord in de lucht, tot groot jolijt van de supporters.

Coaches zien er de grap niet van in

In tegenstelling tot het publiek zagen de coaches van de betrokken ploegen er niet meteen de grap van in. “De scheidsrechter heeft niets verkeerd gedaan”, stelde Preston-baas Alex Neil na de match. “Het zijn gewoon de omstandigheden die de wedstrijd wat tot een farce hebben gemaakt.”

Ook de Norwich-coach was niet opgezet met het lange stilliggen van het spel. “Ik ben misschien een beetje ouderwets, maar ik dacht dat we de wedstrijd zonder problemen met de hoofdscheidsrechter en twee lijnrechters konden uitspelen”, reageerde hij. “Maar het zijn de regels en we moeten dat accepteren.” De niet echt spectaculaire wedstrijd eindigde op een 1-1 gelijkspel en zal dan ook vooral herinnerd worden omwille van het opvallende voorval.

Geluksdag

Het moet zowat Thornhill zijn geluksdag geweest zijn. Want nog voor de Norwich-fan zijn scheidsrechterdroom in vervulling zag komen, was hij al opgenomen in het programmaboekje voor de wedstrijd.

Thornhill kon zijn geluk al niet op met z’n foto in het programmaboekje, maar dan moest zijn grote triomf nog komen:

Gesponsorde artikelen