Schermen waarmee je bij McDonald’s bestelt, blijken vol “poepbacterie” te hangen

Schermen waarmee je bij McDonald’s bestelt, blijken vol “poepbacterie” te hangen

Uit een onderzoek bij verschillende McDonald’s-restaurants in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat er op de schermen waar je je bestelling plaatst in alle gecontroleerde vestigingen bacteriën aanwezig waren die normaal alleen in het darmstelsel of uitwerpselen voorkomen.

Op zes van de acht selfserviceschermen kwam de proteusmicrobe voor die in menselijke of dierlijke uitwerpselen zit en bloedvergiftiging kan veroorzaken. In totaal werden er meer dan tien potentieel schadelijke ziektekiemen, waaronder een tegen antibiotica resistente superbacterie, gevonden.

Op één scherm werd zelfs de stafylokokkenbacterie ontdekt. Die kan bloedvergiftiging veroorzaken en zelfs fataal zijn. Daarnaast hingen listeriabacteriën op de schermen. Listeria kan voor een zwangere vrouw leiden tot een miskraam.

Niet genoeg

In totaal werden er acht restaurants onderzocht in Londen en Birmingham. “Dit soort microben kunnen infecties veroorzaken die mensen normaal alleen maar oplopen in ziekenhuizen”, reageert Paul Matawele, specialist in de microbiologie aan de London Metropolitan Universiteit.

Bij McDonald’s zeggen ze dat de touch screen-machines verschillende keren per dag gereinigd worden met ontsmettingsmiddel. Maar volgens Matawele is dat middel wellicht niet sterk genoeg en gebeurt het reinigen niet vaak genoeg.

Gesponsorde artikelen