Schokkende beelden: zo zien dierenmarkten in Wuhan eruit

Dat het coronavirus is ontstaan op een dierenmarkt in Wuhan, weet inmiddels iedereen. Dat er op die soorten markten ook dieren verkocht worden met als einddoel ze te op te eten, is ook geen geheim meer. De vraag is: wat verkopen standhouders precies op die dierenmarkten of ‘wet markets‘?

Neem nu de, inmiddels gesloten, grootste vismarkt van Wuhan. Deze markt heeft een oppervlakte van wel negen voetbalvelden. De gehele oppervlakte staat bezaaid met kraampjes. Naast vis kon je er onder andere ook slangen- of salamandersoep kopen. Wie op zoek ging naar geroosterd vlees van wolvenpuppy’s, roergebakken civetkat of gefrituurde vleermuis vond dit ook zonder problemen. De vleermuizen en civetkatten op die markten zouden net verantwoordelijk zijn voor het coronavirus. Het waren deze dieren die meer dan waarschijnlijk het virus aan een persoon heeft overgedragen.

Culinaire tradities en gezondheidsvoordelen

De markt wordt omgeschreven als ‘culinaire horrorkermis’. Dierenactivisten maakten al beelden van exotische dieren in erbarmelijke omstandigheden die klaar waren voor bereiding. De Chinese regering heeft de handel in wilde dieren en ‘bushmeat’ tijdelijk verboden. ‘Bushmeat’ is een benaming voor vlees dat afkomstig is van de jacht op wilde dieren. De reden waarom veel Chinezen een voorkeur hebben voor ‘ye wei‘ of ‘wilde smaken’ is een combinatie van culinaire tradities en vermeende gezondheidsvoordelen. Vlees van exotische dieren zou meerdere heilzame effecten hebben. Schildpaddenvlees bijvoorbeeld zou levensverlengend werken en civetkat zou een remedie zijn tegen artritis. Bij de verkoop van deze dieren zijn er regels verbonden, alleen worden er zelden controles uitgevoerd.

Op onderstaande video zie je beelden van op een van de ‘wet markets‘ van Wuhan. Opgelet: sommige beelden kunnen schokkend zijn.

Verbod ?

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn verschillende andere Aziatische dierenmarkten gesloten. De Chinese overheid besliste in januari al om de handel en consumptie van slangen, pauwen, krokodillen en dassen te verbieden. Volgens het Wereldnatuurfonds WWF willen veel Aziaten dat dierenmarkten voorgoed verdwijnen. De organisatie nam een enquête af bij 5.000 mensen uit Hongkong, Japan, Myanmar, Thailand en Vietnam. Bijna 80 procent van de bevraagden gaf aan te denken dat je een pandemie kan tegengaan door de ‘horrormarkten’ te sluiten. Nog meer van de bevraagden (93 procent) vraagt zelf een algeheel verbod.

Meer
Lees meer...