In het kort
- Letland heeft het hoogste aantal verkeersdoden van alle EU-landen, met 75 doden per miljoen mensen per jaar.
- Bijna 30 procent van de Griekse bestuurders draagt geen veiligheidsgordel, het hoogste percentage in heel Europa.
- Zweden is het veiligste land op de Europese wegen, met een opmerkelijk laag aantal verkeersdoden van slechts 22 per miljoen inwoners.
Een nieuw onderzoek heeft een aantal schokkende rijgewoonten in heel Europa aan het licht gebracht. Letland gaat aan de leiding als het meest roekeloze land achter het stuur, met een schrikbarend aantal verkeersdoden van 75 per miljoen mensen per jaar. Overmatig telefoongebruik tijdens het rijden is een grote boosdoener.
Oostenrijk volgt op de voet met maar liefst 22 procent van de bestuurders die toegeven dat ze achter het stuur kruipen nadat ze alcohol hebben genuttigd. Griekenland sluit de top drie af, waar bijna 30 procent van de bestuurders de veiligheidsgordel overslaat – het hoogste percentage in heel Europa.
Maar zelfs schijnbaar veilige landen zijn niet immuun. In Finland chat meer dan 40 procent van de bestuurders met hun mobiele telefoon tijdens het rijden – het hoogste percentage van alle ondervraagden. Luxemburg zit daar niet ver achter, met bijna 40 procent die toegeeft te drinken voor het rijden.
Veiligheidsdoel
Gelukkig is hoop. Zweden staat bekend als het veiligste land op de Europese wegen, met een opmerkelijk laag aantal verkeersdoden van slechts 22 per miljoen inwoners.
De Europese Commissie rapporteert een lichte daling van 3 procent in het aantal verkeersdoden in de EU in 2024, maar waarschuwt dat deze vooruitgang te langzaam gaat. Het ambitieuze doel van een halvering van het aantal verkeersdoden in 2030 blijft voor de meeste lidstaten buiten bereik.
Andere statistieken
Landelijke wegen blijven de dodelijkste wegen, waar meer dan de helft van alle verkeersdoden valt. Mannen worden onevenredig zwaar getroffen en vertegenwoordigen 77 procent van de verkeersdoden, terwijl oudere volwassenen en jongeren bijzonder kwetsbaar zijn. Het grootste deel van de verkeersdoden valt onder de inzittenden van auto’s, gevolgd door motorrijders, voetgangers en fietsers. In stedelijke gebieden zijn kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en motorrijders verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de dodelijke slachtoffers.