Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, roept in de Mediahuis-kranten op om bedrijven en gemeenten mee voor de noodopvang voor kinderen te laten zorgen. Als de scholen vanaf 15 mei heropstarten, vindt Boeve dat bedrijven en steden en gemeenten mee die last moeten dragen. Deze instellingen organiseren in normale tijden ook opvang in de zomervakantie. Nog nieuws op vlak van onderwijs: bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten in de toekomst na één schooljaar al vastbenoemd worden.
Op 15 mei gaan nog niet alle kinderen opnieuw naar school, maar de scholen moeten dan in principe wel nog altijd noodopvang organiseren. Kinderen die nog geen les krijgen en van wie beide ouders buitenshuis moeten werken, komen in aanmerking. Volgens Lieven Boeve is dat echter niet haalbaar.
De topman van het Katholiek Onderwijs stelt dat de capaciteit van de scholen aanzienlijk vermindert door de veiligheidsmaatregelen. Klassen zullen maar half gevuld worden en er moet zowel lesgegeven worden op school als aan kinderen die nog niet naar school mogen. “Dan is er ook nog de begeleiding van kwetsbare kinderen. Dat zet een enorme druk op de opvang”, zegt Boeve aan de VRT.
“Onderwijs wil in de eerste plaats lesgeven. Dat betekent niet dat scholen daar helemaal niets meer mee willen te maken hebben, daarover gaat het zeker niet. Maar de scholen zullen dat niet meer alleen kunnen.”
Reactie van Somers
Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) reageert op de kwestie. Hij stelt dat de steden en gemeenten momenteel al aan het nadenken zijn over hoe ze hierin kunnen bijspringen. “Dit moet zo goed mogelijk georganiseerd worden. Dat is een heel grote uitdaging”, stelt hij.
Somers zegt ook dat de lokale besturen nu al aan de slag zijn met het organiseren van opvang: “Ik kan me niet inbeelden dat er vandaag een gemeentebestuur is in Vlaanderen dat niet aan het nadenken is over hoe kan ik daarin bijdragen, hoe kan ik daar een succes van maken, hoe kunnen we dat ondersteunen.”
Leerkrachten na één jaar vast benoemd?
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten in de toekomst na één schooljaar al vastbenoemd worden. Dat melden de kranten van De Persgroep. Momenteel moeten leerkrachten minstens twee schooljaren anciënniteit opbouwen.
In ruil eist Weyts wel dat de leerkrachten strenger geëvalueerd worden. Op dit moment kunnen leerkrachten al geschorst of zelfs ontslagen worden na slechte evaluaties. In de praktijk gebeurt dat bijna nooit.
Tegenwind
Aanpassingen doorvoeren aan de evaluatieprocedure ligt echter bijzonder gevoelig in het onderwijsveld. Voormalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wou tijdens haar ambt leerkrachten sneller en meer vast benoemen, maar dat botste op hevig protest van de vakbonden. Weyts hoopt tijdens de komende maanden een akkoord te bereiken met de sociale partners.
Critici wijzen erop dat deze snellere benoeming de pensioenfactuur sneller zal doorschuiven naar het federale niveau, dat deels instaat voor het betalen van de pensioenen van ambtenaren. De maatregel zou de Vlaamse begroting jaarlijks 26 miljoen euro opleveren.