Scholen zullen meer dan waarschijnlijk ook volgend schooljaar meerdere periodes de deuren moeten sluiten. Dat valt te lezen in een document van Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over hoe scholen moeten opnieuw opengaan.
De Belgische onderwijsexpert Dirk Van Damme schreef voor de OESO een nota met als titel ‘Educational conditions for a successful exit strategy from school closures‘. Daarin geeft hij verschillende adviezen over het heropenen van scholen na de coronacrisis.
De nota van Van Damme komt er omdat verschillende landen, zoals Duitsland, Noorwegen en Frankrijk, deze week een concrete datum bekendgemaakt hebben waarop scholen in hun land opnieuw opengaan. In Denemarken is een deel van de scholen zelfs al weer open. Bij ons wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) volgende week met een datum komen.
Van Damme beklemtoont het belang van het heropenen van scholen, maar roept ook op tot voorzichtigheid. Hij stelt voor om lagere scholen als eerste te openen omdat het gevaar voor besmetting en complicaties bij die leeftijdsgroep laag is.
Maatregelen
Scholen zullen wel eerst heel wat maatregelen moeten nemen om eventuele uitbraken te voorkomen. Om dat allemaal op te volgen raadt hij aan aan om een gezondheidsmanager aan te stellen. Daarnaast moeten leerkrachten een korte, intensieve bijscholing krijgen over het coronavirus.
Leerlingen en leerkrachten moeten in het begin uiteraard aan social distancing blijven doen. Andere voorzorgsmaatregelen zijn onder andere klaslokalen, meubilair en lesmateriaal kuisen en desinfecteren na iedere les. Als het mogelijk is, moeten scholen ook zoveel mogelijk kiezen voor lessen in open lucht.
Voor een school heropent, zou iedere leerkracht moeten getest worden op het nieuwe coronavirus. Als extra veiligheidsmaatregel kunnen leerkrachten ook mondmaskers dragen, al moet dat volgens de nota niet verplicht worden. Wel pleit Van Damme ervoor om de temperatuur van alle leerlingen en leerkrachten te meten als ze toekomen op school.
Niet fulltime
Door al deze extra maatregelen lijkt het haast onmogelijk voor scholen om fulltime open te gaan. Van Damme pleit er dan ook voor om scholen zelf te laten beslissen hoe ze lessen organiseren. Daarbij kan bijvoorbeeld prioriteit gegeven worden aan praktijklessen of aan leerlingen met leermoeilijkheden of moeilijke gezinssituaties.
Hij pleit er ook voor om voor iedere leerling een individueel traject uit te stippelen. Daarbij kan gekeken worden naar hun huidig niveau en hun eventuele leerachterstand door de coronacrisis. Zo kan een zo ideaal mogelijke combinatie worden uitgestippeld tussen lessen op school en e-learning thuis. Ook kunnen leerlingen volgens hem niet verplicht worden om fysiek naar school te gaan.
Examens
Dirk Van Damme pleit er ook voor om dit jaar de eindexamens te beperken. Zo wil hij de examenperiode van drie à vier weken inkorten tot twee weken. Daarin moeten enkel examens afgenomen worden van de belangrijkste vakken. Scholen mogen zelf beslissen welke kennis of vaardigheden ze moeten testen om te kunnen beslissen of de leerling geslaagd is of niet.
Volgend schooljaar
Het exitplan voorspelt ook dat de coronacrisis in het schooljaar 2020 – 2021 nog niet voorbij zal zijn. Het is volgens Van Damme niet onwaarschijnlijk dat we ook in 2020 – 2021 tijdelijk scholen zullen moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Daarom moet zowel op overheidsniveau als op schoolniveau zelf een plan opgesteld worden om in de toekomst beter om te gaan met zo’n situaties. Dat plan moet ervoor zorgen dat alle leerlingen en studenten volgend schooljaar zo optimaal mogelijk les kunnen krijgen.