Schotland maakt tampons en maandverband gratis voor studenten

Schotland maakt tampons en maandverband gratis voor studenten

Studentes uit Schotland kunnen binnenkort gratis tampons en maandverband krijgen. De Schotse regering besliste dit nadat onderzoek uitwees dat een op de vijf Schotse studentes moeilijke toegang heeft tot tampons en maandverband. 

Toegang tot tampons en maandverband is niet voor alle vrouwen een evidentie. Veel meisjes en vrouwen kunnen zich deze noodzakelijke middelen niet veroorloven. Maar daar wil de Schotse overheid nu verandering in brengen.

Gratis tampons en maandverband

De Schotse regering heeft een plan uitgeroepen waarin studenten, zowel aan de lagere en middelbare school als aan de hogeschool en universiteit, gratis tampons en maandverband kunnen krijgen. Dit plan zal de Schotse overheid maar liefst 5,2 miljoen pond (5,81 miljoen euro).

Schotland zal gratis tampons en maandverband uitdelen aan maar liefst 395.000 studentes om zo ‘period poverty’ tegen te gaan. Want voor sommige meisjes en vrouwen is het moeilijk om elke maand tampons en maandverband te kunnen betalen. En dat heeft gevolgen voor hun carrières.

Spijbelen

Uit onderzoek bij meer dan 1.000 Schotse vrouwen blijkt namelijk dat een op de vijf ooit zonder maandverband of tampons door hun maandstonden zijn gegaan, omdat ze het zich niet konden veroorloven. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat vrouwen gemiddeld 13 pond (14,52 euro) uitgeven aan tampons en/of maandverband. Geld dat wanneer ze krap bij kas zitten eerder naar andere noodzakelijke middelen gaat, zoals bijvoorbeeld eten.

Een Amerikaanse studie heeft eveneens onderzoek uitgevoerd naar de toegang tot tampons en maandverband en daaruit bleek dat een op de vijf Amerikaanse studentes tussen de 16 en 24 jaar oud ooit vroeger is weggegaan van school of gespijbeld heeft omdat ze geen toegang had tot tampons of maandverband. En het is vooral daarom dat Schotland besloten heeft om deze noodzakelijke middelen gratis te maken voor studentes.

Tampontaks

In ons land is de zogenaamde tampontaks sinds dit jaar afgeschaft. Tot dan werden tampons en maandverband gezien als een luxeproduct, waardoor er btw-taksen van 21 procent op geheven werden. Na aanhoudend protest werd beslist om deze taksen te verlagen naar het btw-tarief van 6 procent.

Toch heerst er nog steeds de vraag of er wel taksen geheven moeten worden op producten die noodzakelijk zijn voor vrouwen. In verschillende landen worden hier geen taksen op geheven en nu gaat Schotland dus nog een stapje verder en maakt het deze producten volledig gratis voor studentes. In de toekomst wil het land dit ook doortrekken naar alle vrouwen.

Gesponsorde artikelen