Sean Bean blikt terug op dood van Ned Stark in ‘Game of Thrones’: “Duurde een hele dag”

Hoewel het ondertussen al bijna tien jaar geleden is, blijft de dood van Ned Stark in het eerste seizoen van Game of Thrones een iconisch tv-moment. Acteur Sean Bean herinnert zich dan ook nog levend wat door zijn hoofd ging toen hij die scène moest spelen.

Het is moeilijk om je nu voor te stellen, maar Game of Thrones was tijdens het eerste seizoen lang niet zo populair als het later zou worden. Eén van de momenten waarop dat begon te veranderen, was de dood van Ned Stark. Nooit eerder had een prestigieuze televisieserie zijn hoofdpersonage en bekendste acteur zo snel laten sterven als Game of Thrones. Het hoofd van Sean Bean stond op iedere poster ter promotie van de reeks, maar nog voor het einde van het eerste seizoen was Ned Stark dat hoofd al kwijt.

Herinnering

Na die beruchte negende aflevering kreeg Sean Bean veel lof voor zijn acteerprestatie. In een gesprek met de website Entertainment Weekly naar aanleiding van zijn nieuwe animatiefilm Wolfwalkers op Apple TV+ blikt de acteur terug op die beruchte filmdag.

“Het was afschuw en ongeloof – omdat Joffrey van gedachten was veranderd – en vervolgens berusting en het besef dat hij zijn dochters voor de laatste keer zag”, herinnert Sean Bean zich nog levendig. “Ik probeerde aan alle vier die zaken te denken. Het was niet alleen: ‘Oh God, ik krijg mijn hoofd eraf’. Die mix van gevoelens heeft het gemaakt tot wat het was, denk ik.”

“Erg warm”

“Het duurde ongeveer een hele dag om het te filmen en dus moet je je gewoon concentreren op het feit dat je op het punt staat je dood tegemoet te gaan zonder met andere zaken bezig te zijn”, voegt hij eraan toe. “Het was op dat moment erg warm. Dat hielp waarschijnlijk. En de reacties van alle anderen, zoals Cersei en de kinderen, waren fantastisch. Het was heel ontroerend met veel pathos in die scène. Toen stak ik mijn hoofd in het blok en ik was klaar voor de dag.”

Meer
Lees meer...