Seksuele opvoeding kan altijd beter en zo kan de serie ‘Big Mouth’ een handje helpen

Als je twaalf jaar bent, is seksuele opvoeding bij je ouders en op school enorm awkward. Bovendien krijgen heel wat plechtige communicantjes enkel basisinformatie te horen over zaken zoals menstruatie en veilig vrijen waardoor veel van hen amper opgewassen zijn tegen de puberale rollercoaster die hen te wachten staat. Gelukkig heb je tegenwoordig de tekenfilmserie ‘Big Mouth’ op Netflix over prille seksualiteit, je eerste schaamhaar en meer van zulk fraais. De cartoon zou jongvolwassenen weleens flink kunnen helpen bij hun ontwikkeling.

Herinner jij je nog seksuele opvoeding in het zesde leerjaar? Was me dat een maf gedoe! Een saaie, verwarrende video uit de jaren 80 over ei- en zaadcellen die elkaar tegenkomen en dan met de hele klas een condoom over een banaan trekken … great. De info van je ouders was al niet veel beter. Je kreeg nietszeggende zinnetjes te horen zoals “altijd veilig zijn” en “maak je geen zorgen”.

Tegenwoordig beginnen nog steeds heel wat jongvolwassenen met onbeantwoorde vragen aan hun puberteit.

“De kwaliteit van de seksuele opvoeding op school varieert heel sterk van school tot school en van leerkracht tot leerkracht”, laat de woordvoerder van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa aan newsmonkey weten. “De meeste kinderen krijgen in het vijfde of zesde leerjaar wel alle basisinformatie over de voorplanting, menstruatie, veilig vrijen en dergelijke meer.”

iStock

Aandacht voor psychologisch luik

“Wij pleiten om ook voldoende aandacht te besteden aan andere zaken zoals seksuele oriëntatie, het concept verliefdheid, de verschillen tussen jongens en meisjes, … Sommige scholen staan al heel ver en hebben het over heel diverse thema’s. Andere scholen blijven enkelen bij het biologische aspect steken”, klinkt het bij Sensoa.

“Onze visie op relationele en seksuele vorming is dat je best vertrekt vanuit het ontwikkelingsniveau en de leefwereld van de jongeren. Dat impliceert dat je vertrekt vanuit de vragen waar zij mee zitten. Je moet hen ook laten antwoorden op elkaars vragen. Het kan zijn dat daar foute antwoorden of incorrecte informatie tussen zit. Dan moet je hen gewoon stimuleren om verder te vertellen.”

iStock

Pratende vagina’s en schaamhaar

En dat is exact wat Big Mouth doet. De cartoon draait rond de transitie van kind naar volwassene. In de hoofdrol hebben we jongens en meisjes uit het eerste middelbaar. Elk awkward detail van de puberteit wordt op een hilarische accurate manier in beeld gebracht. Werkelijk alles passeert de revue: puistjes, schaamhaar, pijn door maanstonden, twijfels over de seksuele geaardheid, …

Big Mouth is natuurlijk niet de eerste reeks die deze onderwerpen vastgrijpt, maar ze zijn wel de eerste die er zo ver mee durven gaan. Zo wordt elke twaalfjarige de stuipen op het lijf gejaagd door een geil hormoonmonster, een soort geest met vieze mopjes en heel slechte plannen. Daarnaast zijn er een tampon, die op R.E.M.-zanger Michael Stipe lijkt, een pratende vagina en een kussen dat de vaardigheid heeft om van een kindje te bevallen. Samen zingen ze een liedje met de titel Life Is A Fucked Up Mess. Edgy!

Lessen over wederzijdse toestemming

Het absolute topmoment van Big Mouth is aflevering 8 getiteld ‘The Head Push’. De plot: Nick zijn grote zus Leah probeert een date te scoren met haar crush, de populaire Daniel. Eens de twee uiteindelijk alleen zijn, neemt het verhaal een duistere wending: Daniel probeert een blowjob van Leah te krijgen en duwt haar hoofd letterlijk naar beneden. De stoppen van Leah slaan door en ze gooit Daniel haar kamer uit.

Het komt uiteindelijk tot een bredere conversatie over wederzijdse toestemming, die zowel entertainend als hilarisch is.

Gitaarsnaren beffen

Je zou op het eerste zicht misschien niet denken dat een Netflix-serie vol piemelmopjes jongeren iets kan bijbrengen over seksualiteit, puberen, geaardheid en wederzijdse toestemming. Toch valt er zeker iets voor te zeggen.

Een heleboel jonge tieners hebben tegenwoordig ook een Netflix-abonnement of gebruiken dat van hun ouders. Big Mouth pakt de gevoelige onderwerpen aan op een niet-autoritaire en onwetenschappelijke manier met grappige, eerlijke en aandachttrekkende accenten. We zien onder andere Prince zijn gitaarsnaren beffen (geweldig toch).

Aanzet tot diepere gesprekken

Ook bij Sensoa kennen ze Big Mouth. “Het brengt heel goed de onzekerheden van sommige jonge pubers in beeld”, laat de woordvoerder aan newsmonkey weten. “Het is zo dat je seksuele of relationele ontwikkeling begint bij de geboorte en een hele leven door gaat. Je krijgt vanuit verschillende hoeken informatie en je maakt als individu zelf een samenstelling van wat seksualiteit voor jou is. Je leerkracht, ouders, familieleden en vrienden zijn daar heel belangrijk in. Maar de media kunnen ook een aanvullende rol in spelen.”

“Meer nog, een programma zoals Big Mouth kan ook de aanleiding zijn voor een aanvullend gesprek met die leerkracht, ouders, familieleden of vrienden over seksualiteit. Het kan een stimulans zijn voor een veel dieper gesprek.”

iStock
Meer
Lees meer...