Seoul gaat inwoners betalen om hun vasectomie of sterilisatie ongedaan te maken

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft een drastisch plan onthuld om het extreem lage geboortecijfer in het land aan te pakken. Mannen die hun vasectomie of vrouwen die hun sterilisatie ongedaan willen laten maken, kunnen een premie van 675 euro ontvangen.

Zuid-Korea kampt al jaren met een dramatisch laag geboortecijfer. Met gemiddeld 0,72 kinderen per vrouw heeft het land het laagste geboortecijfer ter wereld, een cijfer dat bovendien blijft dalen. Seoul, een metropool met 9,6 miljoen inwoners, heeft het laagste geboortecijfer van het land: slechts 0,55 kinderen per vrouw. Ter vergelijking: om een bevolkingsaantal stabiel te houden is een geboortecijfer van 2,1 kinderen per vrouw nodig.

Nationale noodsituatie

De Zuid-Koreaanse overheid beseft de ernst van de situatie en heeft daarom diverse maatregelen voorgesteld. Eerder deze maand lanceerde president Yoon Suk-yeol het idee om een Ministerie van Contraplanning tegen het Lage Geboortecijfer op te richten. Hij riep het lage aantal geboortes uit als een “nationale noodsituatie” en benadrukte de urgentie van het probleem.

Begrotingsvoorstel van Seoul

Ook het stadsbestuur van Seoul neemt drastische maatregelen. In hun nieuwste begrotingsvoorstel is een aanzienlijk bedrag uitgetrokken voor “vruchtbaarheidsgerelateerde voorzieningen”, meldt The Washington Post. Enkele opvallende maatregelen zijn:

  • 1,5 miljoen euro voor openbare trouwlocaties.
  • 5,4 miljoen euro voor medische zorg voor zwangere vrouwen boven de 35 jaar.

Deze initiatieven zijn bedoeld om “de financiële lasten te verlichten voor gezinnen die zwanger willen worden”. De hoge kosten van kinderopvang en opvoeding, evenals de moeilijkheden bij het combineren van een carrière en het ouderschap, worden gezien als de belangrijkste oorzaken van het lage geboortecijfer in Zuid-Korea.

De meest opvallende maatregel is echter de financiële steun voor mannen die hun vasectomie ongedaan willen maken. Voor deze maatregel is 100 miljoen won (67.500 euro) gereserveerd, genoeg om ongeveer 100 mannen te ondersteunen. Dezelfde financiële steun geldt ook voor vrouwen die een het afbinden van hun eileiders ongedaan willen maken.

Het beleid van Seoul is niet uniek in Zuid-Korea. Volgens lokale media hebben ruim dertig andere lokale overheden soortgelijke initiatieven genomen in een poging om het lage geboortecijfer te verhogen.

Meer
Lees meer...