Serie om dit weekend te bingewatchen: de maker van ‘The Office US’ verkent in ‘Upload’ het leven in het hiernamaals met een veelheid aan originele grappen

Amazon Prime

Greg Daniels is een bezig bijtje. Niet alleen werd pas nog zijn nieuwe reeks Space Force op Netflix gedropt, er is ook nog Upload. De minder bekende is de betere van de twee.

Waar bij Space Force het basisidee – komische gebeurtenissen tijdens het op poten zetten van een ruimteleger in het Trump-tijdperk – heel goed zat, was de uitwerking halfslachtig. De toon zat niet altijd even goed en voor elke geslaagde grap was er ook één die flauw of cliché was.

Dat is anders bij Upload. Eén van de redenen daarvoor kan zijn dat voor deze reeks gewoon meer tijd genomen is. Het was over deze reeks dat Daniels al begon na te denken meteen na de finale van The Office US in 2013.

Het jaar 2033

Voor Upload maken we een sprongetje naar het jaar 2033. Het einde van het leven, waar we tot voor kort allemaal mee te maken kregen, is geen einde meer. Er is immers een techniek uitgevonden waardoor je je hele bewustzijn op het moment van overlijden kan uploaden waarna je de rest van de eeuwigheid nog kan verder leven in een soort van digitale bewustzijnswereld.

Amazon Prime

Wanneer Nathan op zijn 27ste onverwacht bij een auto-ongeluk met een zelfrijdende auto gewond raakt, wordt ook hij voor de keuze gesteld in het ziekenhuis: wil hij opereren met de kans dat het misloopt? Of wil hij zijn bewustzijn laten uploaden – tegen betaling uiteraard – en beginnen aan zijn leven in een digitaal hiernamaals? Hij kiest voor het tweede en komt in Lakeview terecht, één van de hoger aangeschreven hemels. Hij merkt al snel dat die wereld ook zijn beperkingen heeft en dat werkelijk alles er onecht is.

Sitcom, sci-fi, romcom en moordmysterie

Hij gaat er op zoek naar vrienden en naar hobby’s, maar het meest fijne aan zijn nieuwe thuis vindt hij toch Nora, zijn case manager of Engel. Het samenspel tussen die twee is wat wij het meest fijne vonden aan Upload. Wie keuzestress ervaart: Upload combineert veel. Het is een sitcom, met elementen van sci-fi, een vleugje romcom en een beetje moordmysterie. Toch is Upload niet helemaal origineel te noemen. Twee referenties zijn niet weg te denken: The Good Place, die andere sitcom over het hiernamaals, en de onheilspellende toekomstspiegel Black Mirror (beide op Netflix te vinden). Dat we toch met plezier naar Upload hebben gekeken, ligt grotendeels aan het consistentie niveau (daar waar Space Force meer schommelde), de kritiek op het kapitalisme (winstbejag is er ook in het leven na de dood) en de veelheid aan originele grappen. Voor de liefhebbers van de reeks: een tweede seizoen is reeds bevestigd.

Upload is te bekijken via Amazon Prime Video.

Gesponsorde artikelen