Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Space Force’, de nieuwe samenwerking tussen Steve Carrell en Greg Daniels, is allesbehalve perfect, maar krijgt wél het voordeel van de twijfel

Greg Daniels – de bedenker van The Office US – heeft een nieuwe reeks klaar én Steve Carrell doet mee. Meer hebben we niet nodig om op het puntje van onze stoel te zitten.

Het was juni 2018 toen president Trump aankondigde dat hij een ruimteleger wilde “om de nationale veiligheid van de VS ook buiten de grenzen van de aarde te verdedigen.” Het idee zette de radartjes in Steve Carrells hoofd aan het werk en die zag maar één optie voor een mogelijke samenwerking: zijn oude maatje Greg Daniels. Hij belde Daniels met twee woorden: “Space Force.” De bedenker van sitcoms als Parks And Recreation en The Office US zag meteen potentieel in het idee van Carrell, die lang in The Office US te zien was als de tragikomische bedrijfsleider Michael Scott.

https://www.youtube.com/watch?v=l4mY2asIjWk&t=4s

Met die Michael Scott heeft zijn nieuwe personage generaal Naird wel enkele raakpunten. Hij begaat soms flaters en is bereid ze dan heel snel weer te vergeten en als er een grote beslissing genomen moet worden, vertrouwt hij veel meer op zijn eigen buikgevoel dan op wat wetenschappers hem vertellen.

Netflix

Het meest interessante aan Space Force is zijn politieke karakter, al is het subtiel. Er zijn de voor de hand liggende Twittergrapjes om Trump belachelijk te maken, maar er ligt ook al humor in de figuur van generaal Naird zelve. Het is immers niet langer ondenkbaar dat zo een figuur vandaag de Space Force zou kunnen leiden, net zoals het sinds Trump niet ondenkbaar is dat een team wetenschappers met de moed der wanhoop elk van hun adviezen moet verantwoorden. Bij de hoorzitting in de derde aflevering zijn er, evenmin toevallig, congresleden die wel heel erg aan Nancy Pelosi en Alexandria Ocasio-Cortez doen denken en wordt er, evenmin toevallig, aan de verkiezing van een rechter voor het hooggerechtshof gerefereerd.

Er zitten genoeg goeie ideeën en grappen in Space Force om te blijven kijken, maar net als in die andere ruimtereeks van dit jaar (Avenue 5, te bekijken via Play) zijn er jammer genoeg evenveel clichés en flauwe moppen die het niveau naar beneden halen en het personage van Lisa Kudrow blinkt uit in overbodigheid.

Toch krijgt Space Force het voordeel van de twijfel en dat dankzij de ensemble cast. Daarin was het vooral het samenspel tussen de militaristische Carrell en de droge humor van Malkovich die ons het vaakst deden lachen. Maar ook de even droge humor van diens rechterhand dr. Chan (Jimmy O. Yang) en de vertolking van Tawny Newsome als de ambitieuze pilote Angela Ali stemden ons gunstig.

Space Force is nu te bekijken via Netflix.

Meer
Lees meer...