Serie om in lockdown te bingewatchen: ‘Westworld’ is tegelijkertijd filosofisch, entertainend, fascinerend én ook een tikkeltje enerverend

Laten we ons optimisme niet verliezen: diegenen die nu thuiszitten (en nog werk hebben) zijn de gelukzakken onder ons. Toch kan ook dan de verveling genadeloos toeslaan. Anno 2020 hebben we gelukkig internet én een gigantisch aanbod aan series om te streamen. Die schrikwekkend lege agenda maakt dit misschien wel de ideale aangelegenheid om een aantal series te zien waar je nooit eerder aan bent toegekomen. Wij geven zolang onze softe lockdown nog duurt een aantal voorzetjes.

Zelf zijn we nog eens herbegonnen aan Westworld. Het eerste seizoen in 2016 was onze favoriete serie van dat jaar. Dat is al even geleden, maar dat maakt de serie niet minder relevant. Drie minuten ver zitten we wanneer Dolores (Evan Rachel Wood) zegt: “Sommigen kiezen ervoor om de lelijkheid in deze wereld te zien. De wanorde. Ik kies ervoor om de schoonheid te zien. Ik wil geloven dat er regelmaat in onze dagen zit. Dat er een doel is.”

Westworld draait rond een themapark waar rijke mensen voor zo’n 40.000 dollar per dag een bezoek kunnen brengen aan een gecreëerde wereld waarin honderden geprogrammeerde hosts (robots) vormgeven aan 100 verhaallijnen in het Wilde Westen, die ook onderling met elkaar verbonden zijn. Die verhalen zijn net als hun hosts geprogrammeerd, met minimale ruimte voor improvisaties. In Westworld kan alles wat je in de beschaafde wereld niet kan: je kan er moorden, verkrachten en je meest boertige gedrag bovenhalen zonder gevolgen en zonder het risico te lopen om ooit gedood te worden. In het dorp zijn de verhalen nog veilig en voorspelbaar, maar hoe verder je de wijde wereld van het park intrekt, hoe rauwer, ruwer en meer onvoorspelbaar alles wordt.

HBO/Warner Bros.

Westworld bestaat al 30 jaar zonder problemen wanneer initatiefnemer Ford (Anthony Hopkins) en zijn hoofdingenieur Bernard (Jeffrey Wright) een aantal incidenten beginnen op te merken. Een aantal hosts beginnen vreemd gedrag te vertonen. De  vader van Dolores, bijvoorbeeld, vindt een foto die is achtergelaten door één van de bezoekers en begint zichzelf vragen te stellen over een wereld buiten de zijne. Maeve (Thandle Newton) ziet beelden die ze niet hoort te zien, een andere hosts begint zijn vijanden uit eerdere verhaallijnen doelbewust te doden en heeft het over een zekere Arnold.

HBO/Warner Bros.

En ook Dolores zelf begint te dromen van een wereld die groter is dan wat ze kent. Bernard vindt de evolutie die Dolores doormaakt interessant en hij begint geheime gesprekken te voeren met haar en laat haar voorlezen uit boeken die over vrijheid handelen. Ze begint zich meer en meer bewust te worden van het feit dat ze in een The Matrix-achtige wereld leefde: dat de wereld waarvan zij dacht dat ze echt was die misschien toch niet helemaal was. Ondertussen werkt Ford aan een grootse nieuwe verhaallijn en loopt er ook een man in het zwart in het park rond (Ed Harris) die gefascineerd is door een doolhof dat iets met het park te maken zou hebben.

Wat betekent het om mens te zijn?

Westworld is één van de meest interessante series van de laatste jaren omdat ze veel verschillende thema’s aanraakt. Op een entertainende manier stelt deze reeks filosofische vragen. Wat betekent het bijvoorbeeld om mens te zijn? En waarin verschillen we dan precies van robots? Zoals één van de hostessen aan de ingang van het park stelt: “Als je het verschil niet kan merken, wat maakt het dan uit?”

Westworld heeft het over menszijn en over socialisatie. Want als je alle wetten en ongeschreven regels laat varen, wat blijft er dan nog over van onze beschaving? In Westworld haalt de mens vaak – met de beschaafde William (Jimmi Simpson) als grote uitzondering – zijn lelijkheid boven waardoor je jezelf de vraag kan stellen: is dit wie we zijn en houden we ons in omdat het moet? Of zijn we de brave versie en moeten we af en toe even de teugels kunnen lossen? 

HBO/Warner Bros.

Dat klinkt allemaal best zwaar, maar dat is het niet omdat het allemaal ingebed zit in een enorm entertainende reeks. Een aflevering van Westworld duurt bijna een uur en soms meer, maar die tijd vliegt voorbij omdat het geheel zo goed in elkaar zit. En laten we ook niet vergeten: de reeks ziet er geweldig uit en zit vol adembenemend mooie panoramashots.

De resetknop

In het tweede seizoen verandert het park van uitzicht, verandert de inzet voor de personages die zich erin bewegen én laten verschillende personages zich van een andere kant zien, maar wordt de reeks zo eentonig – iedereen schiet op iedereen – en binnen die eentonigheid ook nog eens warrig dat ze een stuk moeizamer vooruit begon te strompelen. We zijn dan ook verheugd te kunnen zeggen dat Jonathan Nolan en Lisa Joy dat ook zelf hebben ingezien en voor het derde seizoen op de resetknop hebben geduwd.

Dat maakt dat ook kijkers die de eerste seizoenen niet gezien hebben in principe kunnen inpikken bij dit derde seizoen. Zelf zouden we aanraden om het tweede seizoen grotendeels over te slaan en misschien enkel het begin en het einde ervan mee te pikken.

HBO/Warner Bros.

In het nieuwe derde seizoen komen we terecht in een futuristische, door technologie geobsedeerde wereld waarin je voortdurend ‘gelogd’ wordt. Therapiesessies en sollicitaties worden er gestuurd door computeralgoritmes en ook je maatschappelijke waarde en je levensverwachting worden er voortdurend gemeten. In die wereld beweegt ook Dolores zich. Tegelijkertijd volgen we Bernard op de vlucht, Charlotte Hale aan het hoofd van Delos en zelfs een geheel nieuw personage: Caleb, gespeeld door Aaron Paul.

HBO/Warner Bros.

Caleb bevindt zich op de onderste treden van de maatschappelijke ladder, ziet niet alleen maar voordelen in de robotisering van de maatschappij en dealt om z’n zieke moeder een behandeling te kunnen geven. De toevoeging van Aaron Paul aan de cast is goed nieuws omdat Paul zowat alles waar hij in zijn carrière al heeft in meegespeeld naar een hoger niveau heeft getild. En dan is er ook nog Maeve, zij komt terecht in een ander deel van het park, waar ze zich in het Italië van de Tweede Wereldoorlog bevindt.

Het eerste seizoen van Westworld vinden we nog altijd één van de beste stukjes televisie die we ooit gezien hebben. Als we aan het tweede seizoen denken overvalt ons een grote vermoeidheid. Halverwege het nieuwe seizoen valt dat derde seizoen er een beetje tussenin. De nieuwe wereld waarin Dolores en Caleb zich bewegen is fascinerend. Net zoals een aflevering van Black Mirror fascinerend is. Het eerste seizoen van Westworld is absolute must see-televisie, het derde seizoen is op weg om dat te worden.

De drie seizoenen van Westworld zijn terug te vinden via Play van Telenet. Het derde seizoen is momenteel halverwege en wordt elke zondagnacht voorzien van een nieuwe aflevering.

Meer
Lees meer...