Sinds gisteren kan je op Netflix naar het tweede seizoen van ’13 Reasons Why’ kijken. Of dat nog de moeite is, vertellen we wanneer we zelf door alle afleveringen zijn geraakt. Maar niets neemt weg dat het eerste seizoen een hype was die je moet gezien hebben. Daarom is deze veelbesproken serie onze bingewatch-tip van de week.
Zelfmoord is een gevoelig thema. Aan de ene kant moet je het bespreekbaar maken, maar aan de andere kant wil je jongeren geen aanzet geven. 13 Reasons Why gaat van begin tot einde over de zelfmoord van hoofdpersonage Hannah Baker. In de vorm van dertien cassettes doet ze elke aflevering uit de doeken wat haar tot deze wanhoopsdaad gedreven heeft. Het is dan ook een samenloop van omstandigheden, alsof zowat alles in haar leven verkeerd begon te gaan.
Het grote probleem: hoe maak je de zelfmoord van een jong meisje visueel zonder omstreden te zijn? Al snel ontstonden er twee kampen en was de discussie begonnen. Zelfs als je de serie nog altijd niet gezien hebt, is de kans groot dat je weet waarover het gaat. Dat gaf 13 Reasons Why de boost die de reeks nodig had om niet in de massa verloren te gaan. Want als we echt eerlijk zijn, is het vooral een tienerserie die veel tijd neemt om weinig te vertellen.
13 cassettes
Toch zijn er genoeg redenen om 13 Reasons Why een bijzondere serie te noemen. Het plot van de reeks is immers al vanaf de eerste aflevering bekend. Je weet dat Hannah zelfmoord gepleegd heeft, en alles wat je te zien krijgt een flashback naar het verleden is. Het verhaal speelt zich dan ook de hele tijd op twee niveaus af. Enerzijds in de tijd dat Hannah nog leefde en de aanleiding tot haar zelfmoord wordt getoond. Anderzijds zien we alles door de ogen van het andere hoofdpersonage, Clay, een jonge kerel die eigen smoorverliefd was op Hannah.
Hij ontdekt samen met ons de cassettes en komt zo te weten wie verantwoordelijk is voor de zelfmoord van Hannah. We komen zo in een typisch dramaverhaal op een middelbare school terecht. De eerste liefde, het eerste verdriet, de eerste jaloezie, … Maar gelukkig blijft het mysterie rond de zelfmoord van Hannah de serie overheersen. Per cassette staat een personage centraal, en zo leer je iedereen kennen. Ook Clay zelf ontsnapt niet aan z’n cassette. Maar wat heeft hij gedaan om Hannah tot een wanhoopsdaad te drijven?
Zelfmoord
Een verhaal dat ze gerust wat sneller hadden kunnen vertellen, maar dertien afleveringen zijn gelukkig ook niet extreem veel. Op die manier is 13 Reasons Why wel een serie die je er vlot doorjaagt. Met veel jonge acteurs in de cast, dus Netflix helpt weer mee om nieuw acteertalent een kans te geven.
En die zelfmoord? Vormt dat dan echt een probleem voor de serie? Natuurlijk gaat de reeks vooral een jong publiek aantrekken, en je wil niet dat zij geïnspireerd worden door de gebeurtenissen. Maar de serie toont ook hoe iedereen in de omgeving van Hannah getroffen wordt door haar beslissing, waardoor je dus echt wel alle facetten van het probleem te zien krijgt.
3 personages om te zien:
1. Hannah Baker (Katherine Langford)
Altijd vreemd als de hoofdrol van je verhaal eigenlijk al overleden is. En nog vreemder is het wanneer je cassette na cassette het onvermijdelijke voelt aankomen. Je hoopt wel stiekem dat de serie nog een twist neemt en Hannah gewoon niet dood is, maar dat zou de hele reeks natuurlijk onderuit halen. Uiteraard ga je doorheen de serie meer en meer sympathie voelen voor Hannah. Dat gevoel is er al vanaf de eerste aflevering. Niemand pleegt immers zelfmoord zonder dat er erge dingen gebeurd zijn.
Hannah is zeker niet het populairste meisje op de school, maar ze loopt er meestal opgewekt bij. Niet dat ze een geschiedenis van pesterijen heeft, maar ze is ook niet de persoon die op ieder feestje in het centrum van de belangstelling staat. Op die manier past ze eigenlijk wel bij Clay, die het allemaal minder aan z’n hart laat komen, maar misschien toch nog een trapje lager op de sociale ladder staat. Maar bovenal is Hannah een meisje zoals er honderden op een school rondlopen. En haar zelfmoord is een maatschappelijk probleem dat moet worden voorkomen.
Hannah wordt gespeeld door de Australische actrice Katherine Langford. Met haar 22 jaar is ze nog maar net komen piepen als actrice. 13 Reasons Why was dan ook haar eerste grote rol. Ook in het tweede seizoen staat haar naam nog bij de cast te pronken. Hoe ze dat doen, kan je dus vanaf dit weekend ontdekken.
2. Clay Jensen (Dylan Minette)
We zien zowat het hele verhaal door de ogen van Clay. Ook wanneer het over Hannah gaat, want hij beschikt alleen over de informatie die ze hem via de cassettes geeft. Natuurlijk heeft hij zelf ook een actieve rol in de gebeurtenissen. Clay is eigenlijk smoorverliefd op Hannah, al ziet ze hem vooral in het begin nog niet echt staan. Hij is ook erg onhandig als het op vrouwen aankomt, en daar zit ook de reden waarom hij zich behalve verdrietig toch ook wat schuldig voelt voor de dood van Hannah.
Eén van de interessantste afleveringen is dan ook de cassette waarop Hannah over Clay vertelt. Wat heeft hij gedaan om haar tot zelfmoord te drijven? Iedereen die een aandeel heeft, kreeg immers een kopie van de cassettes, dus verschillende personages kennen het verhaal al wanneer Clay het ontdekt. Niemand durft ermee naar buiten te komen, maar Clay heeft het daar toch enigszins moeilijk mee.
Dylan Minette is eveneens een 22-jarige acteur, maar de Amerikaan draait al veel langer mee. Dat leverde hem rollen op in series zoals Lost, Prison Break, Saving Grace en Scandal. Niet slecht als je die allemaal op je visitekaartje kunt zetten.
3. Jessica (Alisha Boe)
Ieder tienermeisje moet een beste vriendin hebben, en zo speelt ook Jessica een grote rol in het verhaal. Eigenlijk zijn ze in opdracht van de school met elkaar beginnen optrekken, omdat ze beide nieuw waren. Ze schieten aanvankelijk heel goed met elkaar op, maar uiteraard zijn het jongens die de meisjes uit elkaar drijven. In het heden krijgt Jessica het vooral met Clay aan de stok. Er is namelijk iets gebeurd wat Jessica blijft ontkennen, maar via de cassettes onthuld wordt door Hannah. Clay wil het daar niet bij laten.
Alisha Boe maakt van de cast een internationaal gezelschap, want ze komt uit een verrassend land: Noorwegen. Haar moeder is Noors en haar vader komt uit Somalië. Haar ouders gingen uit elkaar en na het huwelijk van haar moeder met een Amerikaanse man verhuisde ze mee naar Los Angeles. Daar begon haar acteercarrière, waarna ze te zien was in series als Modern Family, Ray Donovan, Casual, Days of Our Lives en Teen Wolf.
Waarom kijken?
Als je mee wil zijn met één van de eerste hypes van 2017 op Netflix, en natuurlijk als je wil zien hoe een serie wanhopig probeert om een tweede seizoen aan een afgesloten verhaal te breien. Alleen daarvoor gaan we het tweede seizoen zeker een kans geven. Net zoals veel fans van de reeks vielen we een beetje uit de lucht toen dat vervolg werd aangekondigd. Een beetje zoals toen Eén een tweede seizoen van Beau Séjour besteld had. Sommige series laat je beter rusten, tenzij je met een geniaal idee komt.
Of dat idee er is gekomen, kan je sinds gisteren op Netflix zien. Ook wij zetten er ons dit weekend aan, zodat je snel te weten komt of het de moeite is om de draad weer op te pikken. Eerlijk gezegd kunnen we nu vooral 13 redenen bedenken waarom ze de serie na dat ene seizoen hadden moeten afsluiten, maar wie weet …
Intussen is het eerste seizoen zeker een aanrader als je dat nog moet zien. Je hebt van die echte tienerreeksen zoals Riverdale, maar dan komt 13 Reasons Why toch een stapje dichter bij de betere fictie. Het had allemaal wel wat sneller gekund, maar het blijft perfect mogelijk om een seizoen tijdens een weekend te bingewatchen.
Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.