Superhelden waren al een tijdje populair op het witte doek, maar de voorbije jaren hebben ze ook hun weg naar tv-series gevonden. Netflix is een populaire broedplaats voor al die actiefiguren, maar voor ons blijft Gotham toch één van de betere in het genre. In de VS zitten ze al aan vier seizoenen, hier kon je de reeks op VIER bekijken. En voor wie het gemist heeft: Netflix voegde onlangs het tweede seizoen toe.
Wie onze bingewatch-rubriek regelmatig volgt weet dat we af en toe eens een al wat oudere reeks van onder het stof halen. Gewoon omdat we meer dan ooit wel eens vergeten om naar een echt goede reeks te kijken, aangezien er maandelijks een nieuwe lading series wordt aangevoerd – je leest hier binnenkort het overzicht voor de maand december en we kunnen nu al zeggen dat het weer een indrukwekkend sterke maand zal zijn. En toch hopen we dat je tijdens de feestdagen nog een beetje tijd vindt om series in te halen. Dan is deze Gotham een must als je de reeks nog niet gezien hebt.
Batman
Gotham doet natuurlijk meteen een belletje rinkelen: BATMAN! Daar gaat de serie inderdaad over, maar niet over de volwassen Batman. Bruce Wayne, de man achter het masker, is hier nog een jonge tiener. Hij ziet zijn ouders echter vermoord worden, en dat zal hem maken tot de man die we uit andere films en strips kennen. Hij wordt opgevoed door een andere bekende: Alfred Pennyworth, de butler.
Maar het is zeker niet zo dat Gotham hoofdzakelijk over de jonge Batman gaat. Eigenlijk is het echte hoofdpersonage zelfs iemand anders: James Gordon, een rechercheur die met niks dan goede bedoelingen in een corrupte stad terechtkomt. Hij doet in elk geval een nieuwe wind waaien en wil misdaad oplossen in plaats van een oogje dicht te knijpen. Voor de criminele onderwereld, die bijna altijd vrij spel heeft gehad, is dat toch even aanpassen.
Op die manier komt Gordon natuurlijk ook in contact met de jonge Bruce. Hij probeert de moord op z’n ouders op te lossen, maar ontdekt al snel dat dit hem naar de meest gewelddadige maffia-bendes van Gotham City leidt.
Veel bekende figuren
Doorheen de zeer knappe serie zie je ook hoe andere bekende figuren uit de Batman-verhalen ontstaan zijn. Zo raakt Bruce snel bevriend met een jong meisje dat dan al als Cat(woman) door de straten van de stad beweegt. De Penguin is er ook al bij: hij zal één van de aartsvijanden van Batman worden. Schitterend gespeeld door Robin Lord Taylor. Ook de Joker, Riddler, Two-Face en Poison Ivy passeren de revue.
Andere sterke figuren in de maffia-wereld van Gotham City zijn Fish Mooney, Don Carmine Falcone en Salvatore Maroni. Fish Mooney werd voor deze serie ontwikkeld en verdiende meteen haar plaats in het Batman-imperium. Ze wordt gespeeld door Jada Pinkett Smith, en die achternaam heeft ze te danken aan haar echtgenoot Will Smith. Nog een bekend gezicht is de acteur die Salvatore Maroni speelt. David Zayas had een vaste rol als inspecteur Angel Batista in Dexter. Sterke rollen, maar laten we nu de belangrijkste personages even overlopen.
3 personages om te zien:
1. James Gordon (Ben McKenzie)
Hij is één van de bekendste gezichten uit de strips en films van Batman. In 1939 was hij voor het eerst in een strip te zien, en eigenlijk heeft hij dus de hoofdrol gekregen in Gotham. Wel de jonge versie ervan, want we kennen hem als een politiecommissaris die stilaan op weg is naar zijn pensioen. Hier begint z’n loopbaan als inspecteur pas, en daardoor heeft hij nog een mooi beeld van een wereld zonder misdaad, waar hij aan wil meewerken.
In de serie is hij als jonge, knappe inspecteur heel populair bij vrouwen. En dan vooral erg knappe vrouwen. Wanneer we hem leren kennen, heeft hij een relatie met blondine Barbara, gespeeld door Erin Richards. Later zal hij vallen voor de charmes van Leslie, vertolkt door de bloedmooie Morena Baccarin. Of hij de identiteit van Batman kende? Daar bestaat veel discussie over. Als verstandige inspecteur zou hij de puzzelstukjes wel in elkaar moeten kunnen passen, en in deze serie kent hij Batman dus al van voor die Batman werd.
De acteur die Gordon speelt is Ben McKenzie. Hem leerden we een hele tijd geleden al kennen in de serie The O.C. Eerder dit jaar was hij nog één van de belangrijkste gasten op de voorjaarseditie van de sci-fi-beurs FACTS in Gent. Ook z’n fictieve vriendin Morena Baccarin was van de partij.
2. Bruce Wayne (David Mazouz)
Een reden waarom James Gordon als hoofdpersonage de motor van Gotham vormt, is wellicht het feit dat ze voor de rol van Bruce Wayne een kind moesten optrommelen. Dat is nooit gemakkelijk, al valt dat de laatste jaren heel goed mee. Denk maar aan de jonge cast van Stranger Things. David Mazouz was 13 jaar toen hij in de huid van Bruce mocht kruipen. Intussen is hij 17 jaar en het ziet het ernaar uit dat hij met deze rol letterlijk volwassen zal worden.
Dat Bruce en Alfred een verleden hebben samen kon je uit de strips en films ook al afleiden. Plots wordt Alfred een soort vader voor Bruce wanneer zijn beide ouders voor z’n ogen vermoord worden. In het begin lijkt hij helemaal nog niet op de man die Batman zal worden. Er zijn verschillende figuren nodig om hem als een potlood te slijpen tot hij scherp genoeg is om zijn verhaal als superheld te schrijven. Alfred hoort daar zeker bij.
Wraak is echter altijd een drijfveer geweest, en dat zal ook de reden zijn waarom hij net als James Gordon de oorlog verklaart aan de misdadigers van Gotham City.
3. Selina Kyle (Camren Bicondova)
Nog een figuur die een grote rol speelt in de ontwikkeling van Bruce is Selina Kyle, en niet alleen wat z’n evolutie als Batman betreft. Haar alias is ‘Cat’, een figuur die we in de strips en films ook als Catwoman leerden kennen. Ook hier is het natuurlijk een jonge tienerversie van het personage. Eigenlijk is ze op dat moment al een jonge dievegge met connecties in de criminele wereld. Maar net zoals in het Batman-imperium is niet altijd duidelijk of we haar nu als slechterik moeten bestempelen. De jonge Bruce ontwikkelt duidelijk gevoelens voor Selina.
Ze heeft de moord op de ouders van Bruce zien gebeuren, waardoor ze erg geïnteresseerd geraakt in het verhaal van de jongen. Maar ze wordt duidelijk door twee krachten heen en weer gesleurd: door die van de helden die misdaad bestrijden, maar ook door de criminele onderwereld. En die laatste lijkt de grootste magnetische kracht op haar uit te oefenen.
Actrice Camren Bicondova is dit jaar achttien geworden. Behalve acteren is dansen haar grote passie. Dat deed ze ook al op het witte doek, maar het is dankzij Gotham dat ze echt lijkt door te breken.
Waarom kijken?
Vaak durven prequels op bekende verhalen, en zeker over actiehelden, wel eens teleurstellen. Het is eventjes leuk, maar het mag niet te lang duren. Denk maar aan de films waarin we Spiderman zagen opgroeien. Dat was aangenaam om te zien, maar we weten niet of een hele serie even goed zou geweest zijn. Gotham slaagt daar zeker wel in. De reeks blijft grotendeels trouw aan Batman en alle personages die we uit de lange reeks strips en films kennen. En tegelijk voegt ze ook wel een paar figuren en verhalen toe die wat ons betreft zeker in Batmans Hall of Fame mogen komen.
Nochtans telt Gotham intussen al een pak afleveringen: vier seizoenen van telkens 20 stuks. Dat betekent dus dat je er op Netflix nu veertig kunt bingewatchen, en hopelijk laten het derde en vierde seizoen niet te lang op zich wachten. De serie won dit jaar overigens een Emmy.
Of er een vijfde seizoen komt valt evenwel nog af te wachten. In de Verenigde Staten zijn de kijkcijfers dit jaar vrij fel teruggevallen. Aangezien de concurrentie voor tv-series erg groot is, zou het best kunnen dat Gotham geschrapt wordt. Dat zou een spijtig einde van een heel sterke reeks zijn. De gouden regel blijft zo: weet wanneer je moet stoppen …