Serie om dit weekend te bingewatchen: Luther, omdat het de meest briljante politiereeks ooit is

Regen, regen en nog eens regen. Ook dit weekend hebben we weinig reden om naar buiten te gaan. Gelukkig is slecht weer een ideaal excuus om een goede serie te bekijken. Omdat het aanbod tegenwoordig zo enorm groot is, belichten wij iedere week een reeks die je moet gezien hebben. Een nieuwe serie, eentje waarvan er een gloednieuw seizoen aankomt, of gewoon een pareltje dat je misschien onterecht hebt overgeslagen. Deze week kiezen we voor dat laatste met ‘Luther’.

Eén van de meest opvallende namen om over enkele jaren de nieuwe James Bond te worden is Idris Elba. Vooral omdat hij dan de eerste zwarte Bond zou zijn. Voor de echte seriefreaks is hij intussen een bekend gezicht. Maar mocht je je toch afvragen waar hij vandaan komt, dan zijn er twee antwoorden: The Wire en Luther. Voor ons heeft hij vooral in Luther bewezen dat hij de codenaam van 007 verdient. Hij speelt er John Luther, een politieman zoals je er nog niet veel gezien hebt. Hij is zeer eigenwijs en gaat ver over de grens van wat toegelaten is, maar hij is ook een doorzetter en redelijk onbevreesd. Idris Elba toont in de rol een pak kwaliteiten waarover een goede Bond moet beschikken en die wij momenteel in niet veel blanke acteurs zien.

Alles is onverwacht

Het verhaal van John Luther speelt zich af in Londen. De meerderheid van de afleveringen staan los van elkaar, omdat de meeste zaken op het einde al dan niet opgelost zijn. Maar op de achtergrond speelt natuurlijk nog meer in het privéleven van Luther. Al treedt dat al te vaak op de voorgrond en raakt zijn persoonlijke leven voortdurend verstrengeld met zijn werk. Dat zie je al in het begin van het eerste seizoen, dat intussen alweer zeven jaar oud is. Luther komt terug uit schorsing, omdat hij tijdens sommige zaken z’n emoties te veel laat oplaaien en zelf voor rechter gaat spelen.

De meeste politieagenten zouden al lang hun badge hebben moeten inleveren of zelfs achter de tralies zitten, maar Luther geniet ook veel respect omdat hij zaken op een briljante manier behandelt. Voel je de gelijkenis met Bond ook weer? De serie is van niks vies, en dat maakt het allemaal zo veel mooier. Waar de meeste politiereeksen na een tijdje voorspelbaar worden, gebeurt in Luther vaak net wat je niet zou verwachten. Het resultaat is een ravage in het leven van Luther. Niks wordt hem bespaard.

Psychopathisch

Eén van de meest beruchte slechteriken in de serie is een vrouw. Alice Morgan, gespeeld door Ruth Wilson, is echt gestoord in haar hoofd. Je zou haar gerust een psychopate kunnen noemen, en ze heeft haar zinnen op Luther gezet. Het moet zowat de enige zaak zijn die Luther nooit heeft kunnen oplossen. Hij weet dat er bloed aan haar handen kleeft, maar hij vindt de bewijzen niet om Alice achter slot en grendel te steken. Ook zij vindt de weg naar zijn privéleven, wat Luther natuurlijk ongerust maakt. Maar het wordt ook duidelijk dat hij voor haar iets betekent en het allemaal een spelletje is. Geleidelijk aan ontstaat in noodsituaties zelfs een onwaarschijnlijk bondgenootschap tussen de twee.

Er zijn intussen vier seizoenen van Luther gemaakt, en toch telt de serie maar 16 afleveringen. De makers hebben zich nooit laten verleiden om seizoenen van twintig afleveringen te maken, en dat is maar goed ook. De serie leek na het derde seizoen voorbij te zijn, dus de vreugde was dan ook groot toen de BBC plots aankondigde dat er nog twee extra lange afleveringen zouden worden gemaakt. Die werden onlangs door Netflix toegevoegd, waar je zo nu de hele serie kunt bekijken.

3 personages om te zien:

1. John Luther (Idris Elba)

John is een politieman die nogal snel de controle over zichzelf verliest. Dat zie je in de eerste scène van de serie. Daarin neemt hij een beslissing die hem nog lange tijd zal blijven achtervolgen. Maar ook het interieur van zijn ex Zoë is niet veilig wanneer ze hem vertelt dat ze een andere man heeft gevonden. De scheiding is iets wat John nooit helemaal heeft kunnen verwerken. Zijn temperament komt hem echter ook goed uit wanneer hij het in z’n voordeel kan gebruiken. Hij is nooit bang, ook al heeft hij met de grootste psychopaat te maken. Luther kruipt in het hoofd van z’n verdachte en aangezien hij zelf ook psychopathische trekjes heeft, is hij hen vaak een stap voor.

Ook tijdens ondervragingen handelt hij niet altijd volgens het boekje. Hij is er niet vies van om een verdachte over de rand van een flatgebouw te laten bengelen om belangrijke informatie te verkrijgen. Toch zit achter dat koele en gewelddadige karakter ook een gevoelige man. Die paar mensen in zijn leven zijn dan ook erg belangrijk voor hem, en voor hen zou hij door een vuur gaan.

2. Alice Morgan (Ruth Wilson)

Alice komt niet in iedere aflevering van de serie voor, maar ze vormt toch een rode draad doorheen het verhaal. Als Luther een geniale inspecteur is, dan mag je Alice een briljante crimineel noemen. Ze is de hoofdverdachte in de eerste zaak die Luther in de serie behandelt. We zien Alice thuis zitten, terwijl haar ouders vermoord zijn. Bij de meeste inspecteurs zou ze al lang vrijuit gegaan zijn, maar Luther doorziet haar en weet dat ze zelf de moordenaar is. Alleen heeft ze de bewijzen op een meesterlijke manier uitgewist, en mentaal kraakt ze nooit.

Na haar ondervraging door Luther gaat Alice een soort obsessie voor hem ontwikkelen. Daardoor dringt ze dus zelfs tot in zijn privéleven door. Maar later in de reeks wordt ook duidelijk dat Luther haar plots nog in zijn voordeel kan gebruiken. Alice wordt gespeeld door Ruth Wilson, een 35-jarige Britse actrice die je misschien ook gezien hebt in de sitcom Suburban Shootout of de miniserie Jane Eyre.

BBC

3. Justin Ripley (Warren Brown)

Zelfs de meest briljante politieman heeft een goede sidekick nodig, dat is al sinds Sherlock Holmes het geval. DS Justin Ripley heeft nochtans een heel ander karakter dan Luther en hij heeft het dan ook moeilijk wanneer hij ziet dat zijn baas niet altijd naar de letter van de wet handelt. Zeker omdat Luther ook in de politiewereld veel vijanden heeft die via figuren zoals Justin hopen om iets te vinden waarmee ze hem onderuit kunnen halen. Dat veroorzaakt veel gewetensproblemen voor Justin, want hij wil aan de ene kant een goede politieman zijn, maar tegelijkertijd is hij een trouwe hond die altijd bij z’n baasje blijft.

Dat is ook de reden waarom Luther hem geleidelijk aan gaat respecteren. Justin wordt zo één van die mensen die cruciaal zijn in het leven van de inspecteur. De acteur Warren Brown blijkt nog een carrière als professionele Thaibokser achter de rug te hebben.

BBC

Waarom kijken?

Als je de reeks nog niet gezien hebt, maar je houdt van beklijvende series, dan moet je Luther zeker bekijken. Ook als de politiereeksen stilaan je strot uitkomen – dat kunnen we zeker begrijpen – moet Luther op je lijstje staan. Het gaat om veel meer dan de moordenaar vinden, het is eerder een psychologische oorlog tussen Luther en de dader. Voor sommige kijkers zal het soms misschien wat moeilijk te vatten zijn. Hou er rekening mee dat je nadien altijd onder je bed gaat kijken voor je gaat slapen, en ook de achterbank van je auto ga je zeker checken voor je achter het stuur kruipt.

Voeg daar de fantastische acteerprestaties van klasbakken zoals Idris Elba en Ruth Wilson aan toe, en je bent helemaal vertrokken. Die twee zouden volgens ons trouwens allebei perfect zijn voor die volgende Bond-film. Elba als Bond en Wilson als een niet zo onschuldige Bond-girl. Misschien is dat wat 007 echt nodig heeft om naar een hoger niveau te worden getild: een vleugje Luther. Wij zeggen ja!

BBC

Waar te zien? De vier seizoenen van ‘Luther’ zijn beschikbaar op Netflix.

Meer
Lees meer...