Serie om dit weekend te bingewatchen: Sneaky Pete, topper met Bryan Cranston uit Breaking Bad

Serie om dit weekend te bingewatchen: Sneaky Pete, topper met Bryan Cranston uit Breaking Bad

Een serie over bedrog, leugens en nog meer bedrog. Sneaky Pete is één van de toppers waarmee Amazon dit voorjaar uitpakt. De concurrent van Netflix telt nog niet zo veel reeksen, maar dit is een Original die er mag zijn. Marius Josipovic mag na enkele jaren in de cel de gevangenis verlaten. Alleen is hij nog altijd aan iemand 100.000 dollar verschuldigd. Dus vindt hij er niet beter op dan de familie van z’n ex-celgenoot wijs te maken dat hij hun kleinzoon Pete is. En dat lukt nog ook.

De serie stond al in onze lijst met aanraders voor 2017, omdat er al maanden veel van verwacht werd. Daar was de sterke pilootaflevering voor verantwoordelijk, ook al dateerde die al van de zomer van 2015. Anderhalf jaar later loste Amazon alle afleveringen van het eerste seizoen. We keken toch met een beetje argwaan, want series met hoge verwachtingen doen het niet altijd goed. Maar Sneaky Pete doet daar niet aan mee en gaat verder op het elan waarmee de reeks gelanceerd is. Zowat iedereen is het erover eens: deze serie is zo mogelijk nog beter geworden sinds die pilot.

De breinen achter de show zijn dan ook niet de minste. David Shore is verantwoordelijk voor House M.D. en Bryan Cranston zal voor eeuwig Walter White uit Breaking Bad blijven. Die laatste heeft ook een rol in de serie, waardoor Sneaky Pete ideaal is voor wie Breaking Bad nog altijd mist. Al zijn er weinig gelijkenissen, want Sneaky Pete vaart z’n eigen koers.

Bedrieger

Pete is dus eigenlijk Marius, maar dat weten niet veel personages in de serie. Marius heeft drie jaar in de gevangenis gezeten, en buiten wacht een schuldeiser hem op. Hij moet immers nog 100.000 dollar ophoesten. Zijn celgenoot was een spraakwaterval die z’n hele leven uit de doeken heeft gedaan aan Marius. Die man is dus de echte Pete, maar hij moet nog een tijdje blijven zitten. Marius ontdekt echter dat Pete zijn familie al twintig jaar niet meer gezien heeft. Hij was toen nog een kind, en Pete vertelt in geuren en kleuren over zijn prachtige jeugdjaren.

Dus besluit Marius de gevangenis te verlaten als de valse Pete en zijn gezin op te zoeken. Zij weten toch niet hoe hij er tegenwoordig uitziet en dus stelt hij zichzelf voor als de verloren kleinzoon. Met de vele verhalen van de echte Pete in het achterhoofd maakt Marius duidelijk dat hij nog veel goede herinneringen heeft. Op die manier trappen zijn grootouders in z’n plannetje, en uiteraard doorzien ook zijn neven en nichten hem want zij waren zelf nog piepjong.

Crimineel verleden

Ondertussen blijft het echte leven Marius wel achtervolgen. Zo moet hij voortdurend op z’n hoede zijn voor zijn schuldeisers. En aangezien hij onder voorwaarden is vrijgelaten moet hij zich aanmelden om te vermijden dat hij opnieuw wordt opgesloten. Z’n nieuwe familie profiteert ook van zijn aanwezigheid, want Marius gebruikt zijn criminele talent om hen te helpen. Natuurlijk hebben sommige familieleden wel hun twijfels. Waar heeft Pete de voorbije twintig jaar immers uitgehangen?

We zijn van nature uit altijd geneigd om de kant van de hoofdrolspeler te kiezen, maar dat is in dit geval dus eigenlijk ook de slechterik. We mogen nooit vergeten dat Marius een crimineel verleden heeft en dat speelt tegen de achtergrond van een familie die al decennia in onschuld leeft. Zou de echte Pete nog binnen mogen als ze weten dat hij in de cel heeft gezeten? Misschien wel, maar het zou hun houding vermoedelijk helemaal veranderen. Nu doen ze alle moeite om Pete zo lang mogelijk te laten logeren, iets waar Marius natuurlijk graag op in gaat.

3 personages om te zien:

1. Marius Josipovic (Giovanni Ribisi)

Marius is dus het belangrijkste personage, maar iedereen kent hem als Pete. Hij is een briljante crimineel, ook al ziet hij er zo niet uit. In de moeilijkste omstandigheden vindt hij iedere keer de oplossing. De ultieme bedrieger zeg maar.

Hij wordt gespeeld door Giovanni Ribisi, een Amerikaanse acteur met Italiaanse roots. Zijn gezicht zal je zeker niet onbekend lijken. De 42-jarige acteur speelde een soldaat in de kaskraker Saving Private Ryan. Recenter was hij ook te zien in de twee Ted-films. Hij had zelfs een rol in een videoclip van Keane, voor het nummer Crystal Ball.

2. Julia (Marin Ireland)

Natuurlijk loopt naast Marius nog een vrouwelijke hoofdrolspeelster rond. Julia is de nicht van de echte Pete, en ze lijkt de volgende in lijn om de familiezaak te gaan overnemen. Alleen gelooft haar grootmoeder niet dat ze dat zal kunnen. Bovendien heeft Julia op relationeel vlak al wat meegemaakt. Ze is een alleenstaande moeder van twee kinderen die allebei een andere vader hebben. Daar heeft grootmoeder Audrey het moeilijk mee, en ze herinnert Julia er dan ook graag aan.

Marin Ireland is eveneens een gezicht dat je moet kennen van andere rollen. Ze raakte echt bekend door haar werk op de planken, maar ze speelde bijvoorbeeld mee in een seizoen van Homeland. Nu heeft ze voor het eerst een echte vaste rol in een televisieserie.

3. Vince (Bryan Cranston)

Een rol die op het lijf van Bryan Cranston geschreven is. Vince is een voormalige agent die nu in de goksector is terechtgekomen. Een man die dus op het verkeerde pad is geraakt maar daarin meesterlijk uitblinkt. Een heel klein beetje Walter White, maar we zullen hoe dan ook die rol moeten vergeten, zodat deze schitterende acteur een kans krijgt om Breaking Bad van zich af te schudden.

Waarom kijken?

De serie is exclusief op Amazon te zien, dus je zal een abonnement op deze streamingdienst moeten nemen. Al mag je een proefperiode gratis kijken, dus op die manier kan je de reeks ook meepikken. Amazon biedt nog altijd niet zo’n rijk aanbod als Netflix aan, dus het is zeker nog niet de moeite om van streamingdienst te wisselen. En als je toch gecharmeerd bent door het aanbod van Amazon, dan kost je dat wel maar ongeveer 50 euro per jaar.

Sneaky Pete is een erg fijne reeks, vooral omdat ze zo toegankelijk is. Het is geen misdaadserie die constant zwaar aanvoelt of die moeilijk te volgen is. Het verhaal zit eenvoudig in elkaar en ook tijdens de afleveringen hoef je niet te veel na te denken. Zelfs als je even een verhaallijn mist, kan je perfect blijven volgen. Dat betekent echter niet dat Sneaky Pete inhoudelijk een tegenvaller is, want de serie blijft echt boeien en wordt na de pilootaflevering echt nog beter.

Het is met andere woorden gewoon een programma dat goed in elkaar zit. Eentje waar mensen aan gewerkt hebben die hun pluimen in serieland al verdiend hebben en met al hun kennis en ervaring nog een mooie titel aan hun palmares hebben toegevoegd. Voor ons is Sneaky Pete samen met The Grand Tour en The Man In The High Castle op dit moment de belangrijkste troef van Amazon. Als we echt eerlijk zijn, dan zijn er op Netflix een paar reeksen die nog net iets beter zijn. Maar Sneaky Pete bewijst dat de concurrentie het hoge niveau ook aankan. We worden verwend!

Gesponsorde artikelen