Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘The Bridge’, nog steeds de beste reeks uit Scandinavië

Het jaar begon in Scandinavië met het vierde seizoen van ‘The Bridge’. Tevens het laatste, want de makers laten daarna het doek vallen over de politiereeks die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Samen met series zoals ‘Forbrydelsen’ (The Killing) en ‘Borgen’ stamt de reeks uit de tijd dat alle televisiewerk in Scandinavië automatisch in goud veranderde.

De omvang van de brug waarover de serie spreekt wordt pas duidelijk als je er echt eens over bent gereden. Met de auto of met de trein kan je de 16 kilometer lange Sontbrug (Oresund) oversteken. Ze vormt de connectie tussen Kopenhagen en het Zweedse vasteland. Een knap staaltje architectuur. Zelf reed ik er in de winter van 2009 dagelijks over tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties in de Deense hoofdstad. Toen was er van de serie The Bridge nog geen sprake. Die kwam er pas in 2011, maar de titel deed toen meteen een belletje rinkelen.

Die brug is handig materiaal voor de beelden tussen verschillende scènes. En ze is symbool voor de samenwerking tussen de Deense en de Zweedse recherche. Vergelijk het met een moordzaak in onze eigen grensstreek waarbij de politie van België en Nederland zouden samenwerken – zo’n serie is overigens ook op komst. In The Bridge wordt een sterk detectiveverhaal nog eens versterkt door een opmerkelijk hoofdpersonage.

Getty

Iconisch personage

Saga Norén is een fenomeen geworden, waaraan actrice Sofia Helin haar gezicht geleend heeft. Ze leidt het onderzoek vanuit Malmö, de eerste grote stad die je tegenkomt wanneer je Zweden via de brug betreedt. In elk seizoen werkt ze samen met een inspecteur uit Kopenhagen. Toen VTM enkele jaren geleden met de verfilming van de boeken van Toni Coppers op de proppen kwam, konden we ons niet van de indruk ontdoen dat het personage van Hilde De Baerdemaeker zeker in de tv-reeks wat gelijkenissen vertoonde met Saga.

Om maar te zeggen dat ze in drie seizoenen een iconisch personage uit de Scandinavische televisie geworden is. Waarom? Dat vertellen we zo meteen. Haar privéleven en dat van andere personages vormt de rode draad tussen alle seizoenen, maar ieder seizoen gaat wel degelijk over een verhaal dat op het einde helemaal afgerond is. Je zou dus perfect kunnen inpikken na twee of drie seizoenen, maar dan ga je natuurlijk wel bepaalde verhaallijnen missen.

In de eerste twee series werkt Saga samen met haar Deense collega Martin Rohde. In de derde en nu ook de vierde serie is Henrik Sabroe haar tegenhanger. De vierde serie begon op Nieuwjaarsdag in Scandinavië en zal nu acht weken lang op zondag verschijnen. Wij hoeven gelukkig niet te wachten tot Canvas aan het vierde seizoen begint, want je kan deze reeks vanaf deze maand al volgen op Play More van Telenet.

Originele moordzaken

Voor wie de eerste drie seizoenen niet gezien heeft, geven we graag nog even een voorsmaakje in de vorm van het begin van de moordverhalen. In het eerste seizoen ontdekken de rechercheurs twee helften van een lichaam in het midden van de brug. Opmerkelijk is dat ze allebei van een ander lichaam komen. De ene helft is van een Zweedse politica, de andere van een Deense prostituee. Je snapt dus waarom de twee politiediensten moeten samenwerken om de puzzelstukjes in elkaar te passen.

In de tweede reeks botst een schip tegen de brug, met aan boord vijf mensen (drie Zweden en twee Denen). Ze sterven allemaal van longpest, waarna een groep ecoterroristen de moorden opeist. En in het derde seizoen wordt Saga op de zaak gezet, nadat een Deense vrouw vermoord is teruggevonden op een bouwwerf in Zweden. Ze is samen met enkele etalagepoppen uitgestald om een scène uit een traditionele familie voor te stellen. De vrouw bleek getrouwd te zijn met een andere Zweedse vrouw en stond aan de basis van de eerste genderneutrale kleuterschool. Ook al zin gekregen?

3 personages om te zien:

1. Saga Norén (Sofia Helin)

Het belangrijkste personage is natuurlijk Saga, de Zweedse politie-inspecteur die in elk verhaal de hoofdrol heeft. We weten dat het afgezaagd klinkt als we zeggen dat een inspecteur “eigenzinnig” is, maar Saga geeft een nieuwe dimensie aan dat woord. Ze doet op alle vlakken haar eigen zin en ze heeft een gebrek aan sociale vaardigheden. Zo leer je haar kennen als een vrouw die voor de seks mannen oppikt en ze meteen na de daad weer dumpt. Pas later in de serie, en naar verluidt ook in het vierde seizoen, begint er iets wat op een relatie in Saga-termen lijkt.

Ook in haar politiewerk heeft ze haar eigen methoden. Saga is iemand die – sorry voor de woordspeling – over lijken gaat. Zelfs haar collega’s moeten er rekening mee houden dat Saga volgens het boekje werkt en maar moeilijk iets door de vingers kan zien. Hoewel je dit misschien zou kunnen afschrikken, is Saga een figuur waar je van gaat houden. Als kijker stel je jezelf ook regelmatig de vraag of ze nu eigenlijk wel gelukkig is. En waarom ze zo geworden is. Uiteraard zijn dat de verhaallijnen die op de achtergrond een steeds grotere rol gaan spelen.

Sofia Helin (45) is één van de belangrijkste actrices van Zweden geworden. Ze speelt intussen ook over de Zweedse landsgrenzen heen, en dan bedoelen we in films en series buiten Scandinavië. Een andere bekende reeks waarin je haar misschien aan het werk gezien hebt is Arn.

2. Martin Rohde (Kim Bodnia)

We moeten heel goed opletten wat we vertellen over Martin, de Deense inspecteur waar Saga in de eerste twee reeksen mee samenwerkt. Vooral om je niet met een spoiler op te zadelen als je nog aan de serie moet beginnen. Er is uiteraard een goede reden waarom Saga vanaf het derde seizoen een nieuwe partner krijgt.

Martin is als inspecteur veel losser en is al sneller bereid om eens buiten de lijntjes te kleuren.

Uiteraard heeft hij z’n eigen problemen, waar Saga de nodige moeite mee heeft om ze te begrijpen. Zo heeft Martin zichzelf laten steriliseren. Hij heeft namelijk al een 18-jarige zoon uit een eerste huwelijk, en is nu getrouwd met Mette, een vrouw waarmee hij drie kinderen heeft. Plots ontdekt Mette dat ze in verwachting is van een tweeling.

Kim Bodnia (52) heeft al heel wat films en series op z’n palmares staan. Opmerkelijk is dat de acteur zelf besliste om te stoppen met The Bridge, omdat hij het derde seizoen – nogmaals excuses voor de verplichte woordspeling – een brug te ver vond. Hij kon zich vooral niet vinden in de richting waarin zijn personage zich zou ontwikkelen.

3. Henrik Sabroe (Thure Lindhardt)

En dat brengt ons bij de opvolger van Martin, Henrik Sabroe. Hij heeft uiteraard ook een verleden om u tegen te zeggen. Het lichaam van z’n vermiste vrouw is teruggevonden, maar van zijn kinderen is er geen spoor. Hij dreigt buiten de werkuren in een depressie te verzinken en Saga lijkt zowaar z’n redding te zullen worden. Maar ook het privéleven van Saga bereikt een hoogtepunt en de twee hebben elkaar echt nodig om geen domme dingen te doen.

Los van het verhaal uit het derde seizoen eindigt de serie met een scène waarin de twee een zoektocht naar de kinderen van Henrik plannen. Dat bruggetje naar het vierde seizoen – nogmaals excuses – hebben we dus al.

Acteur Thure Lindhardt (43) heeft eigenlijk al veel rollen in grote producties gespeeld, dus onbewust ben je hem daar zeker al ergens tegengekomen. Zo speelde hij mee in de film Angels & Demons, maar ook in Fast & Furious 6 en in Into The Wild. De echte bingewatcher van televisieseries kan hem misschien ook gezien hebben in de historische Netflix-reeks The Last Kingdom.

Waarom kijken?

Als je fan bent van Scandinavische misdaadromans -en series, dan mag The Bridge gewoon niet ontbreken. De reeks werd destijds de opvolger van The Killing genoemd, maar afhankelijk van hoe je het bekijkt is de serie misschien nog beter geworden. Om eerlijk te zijn komen de politiereeksen ons soms de oren uit, maar af en toe duikt er eentje op die het genre weer helemaal de moeite waard maakt. En dat is het geval bij The Bridge.

Wat brengt het vierde en laatste seizoen dan? Op basis van de eerste reviews uit de Scandinavische pers heel veel, want ze koppen dat The Bridge “nooit beter is geweest”. De makers beseffen uiteraard meer dan ooit dat hun serie intussen wereldwijd bekeken wordt. Alsof we in Vlaanderen het vervolg van Beau Séjour met het oog op een internationaal publiek zouden maken.

Over de inhoud kunnen we nog niet veel kwijt, al stellen de strengste recensies wel dat er weinig nieuws onder de zon is. Alleen komt The Bridge daar probleemloos mee weg, omdat de reeks een meester is in cliffhangers die ervoor zorgen dat je alleen maar kunt blijven kijken. Net zoals een goed boek dus, waarbij de schrijver vooral met goede twists … over de brug moet komen … Dat was de laatste, beloofd! Geniet van de ontknoping van The Bridge, daarmee gaan wij ons jaar ook beginnen.

Meer
Lees meer...