Left Right
scrollTop top

Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Years And Years’ overspant een familiegeschiedenis van 15 jaar in 6 afleveringen en schetst een toekomstbeeld om over na te denken


© BBC/HBO

Zes afleveringen, vijftien jaar, één familie: het verhaal van Years And Years start in 2019 en loopt tot 2035. Een briljant, maar uitdagend idee dat hier uitstekend wordt uitgevoerd.

De familie Lyons bestaat uit de gezinnen van de verschillende broers en zussen. Daniel, Stephen, Rosie en Edith en de kranige oma Muriel. Daniël werkt voor de gemeente wanneer hij verliefd wordt op een illegale immigrant, Stephen en Celeste maken zich zorgen om hun kinderen en hun huisvesting, Rosie maakt het beste van haar leven ondanks haar beperking en haar woelige liefdesleven en Edith is de humanitair bevlogene van de familie die met de moed der wanhoop een betere plek wil maken van de wereld.

Het is Daniel die zich afvraagt of je nog wel een kind op de wereld moet zetten in tijden van klimaatopwarming, een wereld vol conflicten en fake news. “Als het nu al zo erg is, hoe wordt het dan voor jou?” zegt hij tegen de pasgeborene Lincoln. Waarna we de toekomst in flitsen langs de herverkiezing van Trump, conflicten in Oekraïne, de dood van Merkel en Trump die op wel zeer gespannen voet leeft met China. Tegelijkertijd maakt in Groot-Brittannië zelf de extreemrechtse politicus Vivienne Rook opgang, een rol van Emma Thompson die met zichtbaar plezier staat te acteren en een stem geeft aan het onderbuikgevoel van een steeds groter gedeelte van de Britse bevolking.

BBC/HBO

Dat klinkt een beetje deprimerend en dat is het ook, deels. Years And Years wil ons vertellen dat we moeten oppassen hoe we met ons heden omgaan om de toekomst te kunnen vrijwaren. De serie dateert van 2019 en werd dus gemaakt voor de makers wisten dat 2020 gedomineerd zou worden door een pandemie, maar wij weten ondertussen dat niets dat onmogelijk lijkt dat ook daadwerkelijk is.

Maar dat is maar één gedeelte van Years And Years, want wat er ook voor gekke of verschrikkelijke dingen gebeuren in de wereld: het leven van de familie Lyons gaat door. En hoewel er wel gevolgen zijn binnen de familie die gelinkt kunnen worden aan een steeds minder overzichtelijke en steeds minder grijpbare wereld, altijd wordt er naar een nieuw evenwicht gezocht. In dat opzicht is Years And Years zelfs optimistisch, en dat gevoel wordt gesymboliseerd tijdens het zorgeloze dansen rond een kampvuur op 90’s-Klassieker Tubthumping van Chumbawamba. Er zijn ontelbare toekomsten mogelijk die er allemaal anders uitzien. Years And Years schetst er eentje. Een reeks om na afloop nog over na te denken.

Years And Years loopt momenteel op BBC First en NPO2, is te bekijken via Play van Telenet en aan te kopen via Lumiereseries.com.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…