Sinterklaas krijgt weer nieuwe Piet in Nederland, en deze moet een Spanjaard voorstellen

Sinterklaas krijgt weer nieuwe Piet in Nederland, en deze moet een Spanjaard voorstellen

Nederland heeft een nieuwe piet voorgesteld die Sinterklaas tijdens zijn intrede in Amsterdam zal moeten begeleiden. Veel zwart is er in zijn gezicht niet meer te ontwaren, behalve een paar lichte roetvegen. Voor de rest lijkt Piet op een Spaanse edelman uit de zestiende eeuw. Is het probleem daarmee dan eindelijk opgelost?

November is traditioneel de maand waarin het Nederlandse pietenprobleem een hoogtepunt bereikt. Bij onze noorderburen woedt de discussie over het uiterlijk van de knechten van de Sint nog iets meer dan hier. Ze hebben er al vanalles geprobeerd, tot pieten in alle kleuren van de regenboog vorig jaar. Over een kleine twee weken maakt Sinterklaas zijn opwachting in de Lage Landen. Bij ons kan je op zaterdag 18 november in Antwerpen naar z’n aankomst gaan kijken.

Spaanse edelman

In Amsterdam zullen dat weekend zo’n 400 pieten de brave man vergezellen. Zij zitten in een compleet nieuw pak. Deze keer hebben ze immers niet alleen z’n huidskleur aangepast, maar ook z’n kledij. Zo draagt de nieuwe Piet een felgekleurd pak, en maken de typische krullen plaats voor een pruik met lang, donkerbruin golvend haar. Daarmee lijkt Piet vanaf nu op een Spaanse edelman uit de zestiende eeuw, wat te verklaren valt door het feit dat Sinterklaas ook uit Spanje komt met z’n stoomboot.

Nederland is de hele discussie over Zwarte Piet intussen ook wel beu geworden, dus voor de hoofdstad is daarmee de kous af. Om hun keuze kracht bij te zetten, heeft Amsterdam een investering gedaan door alle pakken van de pieten aan te kopen. Normaal worden de pakken altijd gehuurd.

Roetveeg

In totaal zijn enkele ontwerpen gekozen, en deze pieten zullen straks mee door Amsterdam paraderen: de dj-piet, de paardenpiet, de postpiet, de commandantenpiet en natuurlijk de traditionele schoorsteenpiet.

Die laatste zal dit jaar herkenbaar zijn door een simpele roetveeg. Ook in de meeste andere steden hebben ze de roetveeg intussen omarmd. In Den Haag letten ze zelfs op details: “Omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien”, klinkt het bij Nu.nl. Laat ons vooral hopen dat het kinderfeest nu opnieuw zonder discussies kan verlopen. Zie ginds komt de stoomboot …

Gesponsorde artikelen