Sloef van de week: Kim Jong-un rookte niet op inter-Koreaanse top en dit is wellicht de reden

Sloef van de week: Kim Jong-un rookte niet op inter-Koreaanse top en dit is wellicht de reden

Alle ogen waren vorige week op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gericht tijdens de top met Zuid-Korea. Normaal zit Kim zelfs tijdens officiële ceremonieën als een bezetene aan een sigaret te lurken, maar dit keer was hij bijna compleet rookvrij. Sommigen zeggen dat hij goed wou overkomen bij de buitenwereld, maar anderen denken dat Kim niet meer mag roken van zijn vrouw.

Kim Jong-un staat erom bekend een verstokte kettingroker te zijn, maar tijdens de inter-Koreaanse top vorige week werd hij maar één keer met een sigaret gespot, weg van de ogen van de pers en de Zuid-Koreaanse functionarissen.

“Ik heb gehoord dat Kim een zware roker is, maar blijkbaar heeft hij zijn gewoonte even opzij gezet vanwege de symbolische inter-Koreaanse top en de vele Zuid- en Noord-Koreanen die deze aanschouwen”, zei een Zuid-Koreaanse functionaris aan de Koreaanse krant Dong-A Ilbo.

Vrouw van Kim houdt niet van sigaretten

Ri Sol Ju, de vrouw van Kim Jong-un, blijkt geen fan te zijn van het ongezonde gedrag van manlief. Toen er in maart een Zuid-Koreaanse diplomaat kwam dineren met Kim, zou Kim een uitbrander gekregen hebben van zijn vrouw.

“Ik vraag hem altijd of het niet goed is om te stoppen, maar hij luistert niet”, zou Ri geklaagd hebben. Dat meldt de Zuid-Koreaans krant Chosun Ilbo.

Volgens de Zuid-Koreaans krant Dong-A Ilbo hadden de Zuid-Koreanen overal asbakken geplaatst voor Kim, maar hij bleek dus aan zijn verslaving te kunnen weerstaan op één uitzondering na.

Uit respect

De Zuid-Koreaanse publieke opinie meent dat Kim, die zelf 34 jaar is, niet gerookt heeft om respect te tonen voor de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die 65 jaar is.

Er werd tijdens de meeting met 30 Zuid-Koreaanse en 24 Noord-Koreaanse functionarissen wel stevig alcohol gedronken. Kim Jong-un zou zelfs geen enkel glas geweigerd hebben.

Kenji Fujimoto, de voormalige chef van Kim zijn overleden vader Kim Jong-il, heeft aan de Zuid-Koreaanse pers onthuld dat Kim Jong-un al sinds zijn tienerjaren rookt en drinkt.