Slow fashion: een levensstijl waarbij je stilstaat bij de gevolgen van je aankopen

Duurzame mode en een duurzame kledingkast zijn het gevolg van eerlijke arbeidsomstandigheden en een bewuste consument. Design-activiste Kate Fletcher staat volledig achter de slow- en fair fashion-trend en moedigt je aan om goed na te denken voordat je een winkel binnenstapt en je die ene jeans aanpast. 

Naast professor op de University of Arts in Londen is Kate Fletcher een design-activiste en auteur in hart en nieren. In één van haar boeken, Opening Up the Wardrobe: a methods book, brengt ze 50 manieren van 50 verschillende auteurs samen die je op een bewuste manier doen kijken naar het ontstaansproces en het dragen van je kleren.

Wat is slow fashion?

Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion en werd jaren geleden geïntroduceerd door Fletcher. Fast fashion is ontstaan toen de kledingindustrie in de jaren 70 de productie van kledij uitbesteedde aan ontwikkelingslanden. Hoe sneller en goedkoper de kledij te verkopen is, hoe meer dit aansluit bij fast fashion. Jammer genoeg gaat dit ten koste van de veiligheid en de arbeidsomstandigheden. Hierop speelt slow fashion in door eerlijkheid en duurzaamheid de absolute prioriteit te geven. Het begrip heeft meerdere betekenissen maar slaat letterlijk op duurzame kleding, een eerlijke mode en het geven van een tweede leven aan een paar jeansbroeken of zelfs kousen.

Nooit een tweedehands trouwjurk overwogen? Wij vonden nochtans 11 pareltjes!

Duur of goedkoop

Fast fashion-ketens schrijven de oorzaak van lage productiekosten en slechte arbeidsomstandigheden vaak toe aan de consument zelf. Een duur item wordt door de consument vaak snel teruggelegd en vervangen door een goedkoop item uit een grote keten zoals H&M of Primark. En hier knelt al snel het schoentje: is dure kledij dan altijd beter? Nee, niet altijd. Het probleem is vooral dat de consument geen besef meer heeft van wat de waarde van een kledingstuk is. De kwaliteit is hierdoor enorm omlaag gegaan en vaak zoek. Bij het aankopen van een nieuwe outfit is het vooral belangrijk dat je je bewust bent van de ‘waar’ en ‘hoe’. Af en toe zal je daarvoor een centje meer betalen, maar dat is niet altijd het geval.

Waar in ons land kan je echt 100% ethisch verantwoorde kleding kopen?

Duurzame merken

Het spreekt voor zich dat je nog steeds nieuwe spullen mag kopen maar de boodschap van slow fashion is voornamelijk dat je beter één duurzaam stuk koopt dan drie stuks die gemaakt zijn in oneerlijke omstandigheden. Take it slow is een online webshop dat zich inzet voor duurzaamheid en daarvoor samenwerkt met verschillende slow-merken zoals Alchemist, Jan’ N June, Veja, Matt & Nat, People Tree, en tal van anderen. Het is een verzamelplaats van betrouwbare merken die kledij van hoge kwaliteit en duurzame materialen en stoffen aanbiedt.

H&M steeds meer in de problemen: zit met enorme berg onverkochte kleding (die ze dan maar opstoken).

Een tweede leven

Om slow fashion wat meer in je levensstijl te integreren is het soms niet verkeerd eens af te stappen van al dat nieuwe. Een vijf jaar oude broek of paar schoenen een tweede leven geven, kan je nog zoveel voldoening geven. In tweedehandswinkels kan je soms echt je slag slaan en dat voor een spotprijsje. Nogmaals het bewijs dat een duurzame levensstijl dus niet altijd veel geld hoeft te kosten.

Meer
door Redactie
Lees meer...