Met input van 50five.be
De cijfers liegen er niet om. Het aantal ouderen stijgt, en daarmee ook de behoefte aan zorg.
Onderzoeken wijzen uit dat ouderen langer thuis moeten wonen en dat ook willen, maar 24-uurs thuiszorg is zeer kosten- en arbeidsintensief. Dat beweren de volgende statistieken:
- 94% van ouderen woont nog thuis en wil ook graag thuis blijven wonen
- 75% van rusthuisbewoners kan de verblijfsfactuur niet betalen met het pensioen
- 67% van alle ongevallen met ouderen gebeurt in de woning
Ouderen moeten en willen dus steeds langer thuis blijven wonen. Maar hoe kunnen we deze ouderen op realistische manieren ondersteunen, zonder dat zij 24-uurs thuiszorg van een zorgverlener nodig hebben? Volgens het Jane team is het antwoord: domotica. Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, betekent het inzetten van technologie om ons leven comfortabeler en veiliger te maken.
Jane: de slimme thuiszorgoplossing
Jane presenteerde in december 2019 in België de Jane Kit: een slimme thuiszorgoplossing voor ouderen. Maar wat is de Jane slimme thuiszorgoplossing? Hoe werkt het, en wat zijn de voordelen en nadelen?
De Jane Kit bestaat uit 6 bewegingssensoren, 3 SOS-knoppen en één centrale hub waarmee alle onderdelen elkaar verbinden. Je hebt twee dingen nodig om de Jane Kit te kunnen gebruiken: een wifi-netwerk in huis en een smartphone om de Jane applicatie op te installeren.
De bewegingssensoren kunnen onopvallend geplaatst worden in de woning, zodat ze niet meteen zichtbaar zijn in het interieur. De drie SOS-knoppen kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Je kan bijvoorbeeld één SOS-knop inzetten als halsketting, zodat de oudere bewoner ten alle tijden een noodgeval kan melden. Daarnaast kan je de andere noodknoppen op tactische plekken in de woning plaatsen, zoals tegen de muur van de badkamer.
De bewegingssensoren leren het leefritme van de bewoner kennen, zodat het systeem alarm kan slaan als een afwijkend patroon wordt geconstateerd. Je kan zelf instellen hoeveel tijd er mag verstrijken voordat het systeem alarm slaat. Plaats bijvoorbeeld één van de bewegingssensoren in de badkamer, en laat het systeem alarm slaan wanneer de bewoner 24 uur niet in de badkamer is geweest.
Je privacy blijft intact
Veel ouderen vinden dat smart home geen inbreuk maakt op hun privacy, totdat zij constant bekeken of afgeluisterd kunnen worden. Jane werkt alleen met de bewegingssensoren en maakt dus geen gebruik van camera’s of microfoon. Er wordt nooit video of geluid opgenomen en opgeslagen.
Alle data die wel wordt opgeslagen, namelijk het leefritme van de bewoner op basis van beweging langs de sensoren, wordt veilig en vergrendeld opgeslagen. Je moet je dus geen zorgen maken over de privacy van de bewoner.
Wanneer is Jane geschikt?
Jane is vooral bedoeld voor alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen. Omdat het systeem werkt met bewegingssensoren, kan het in de war raken wanneer meerdere bewoners zich door de woning bewegen. Ook een huisdier zoals een hond of een kat kan het systeem in de war brengen, wanneer ze langs de bewegingssensoren lopen. Het systeem denkt dan namelijk dat dat de bewoner is.
Kortom, de Jane Kit is de perfecte oplossing als je ouder of grootouder nog alleen thuis woont. De bewegingssensoren leren zijn of haar leefritme kennen en de bewoner kan zelf een SOS-knop indrukken bij een noodgeval. En dat alles zonder inbreuk op de privacy van de bewoner.