Snapchat lanceert nieuwe app, maar er is amper verschil: échte vernieuwing pas voor eind 2019

Snapchat lanceert nieuwe app, maar er is amper verschil: échte vernieuwing pas voor eind 2019

Bij Snapchat hebben ze eindelijk de nieuwe versie van hun Android app uitgebracht. Die verandering was al lang aangekondigd, maar eigenlijk is er amper sprake van verandering. Nu staat de Android app ongeveer op hetzelfde niveau als de iOS app. Het gaat al langer niet goed met Snapchat en de dienst blijft gebruikers verliezen ten koste van Instagram. Of deze update daar iets aan zal veranderen, valt nog af te wachten.

Snapchat is al sinds 2018 aan het sleutelen aan de nieuwe Android app. De vernieuwde versie ziet er ongeveer hetzelfde uit als voordien, maar die zou wel sneller moeten werken dan de oude versie en zou minder bugs bevatten.

Medewerkers van het Snap-team vertellen aan de techwebsite Android Authority waarom de beperkte facelift van Snapchat zo lang geduurd heeft. Ze waren eerst van plan om de oude app te repareren, maar na enige tijd bleek dat het eenvoudiger zou zijn om de volledige Android-versie te repareren vanaf het begin om zeker te zijn van de gewenste resultaten.

(Overdreven prullen met selfies zorgt ervoor dat we plastische chirurgie willen.)

Evenwaardig met iOS-app

De nieuwe app is ontworpen om optimaal te werken voor de verschillende camera’s en processors van de uiteenlopende smartphone-modellen die momenteel in omloop zijn.

Het goede nieuws is dat updates dankzij deze reboot van de Android app van Snapchat veel sneller zullen gaan. Het bedrijf kondigt ook nieuwe features aan die gelijktijdig met de iOS app het daglicht zullen zien.

Snapchat-topman Jacob Andreou gaat zelfs nog verder: “Met deze nieuwe basis voor de app zou het zelfs kunnen dat nieuwe dingen eerst naar Android komen, nog voor iOS.”

(Snapchat lanceerde eind vorig jaar nog filters voor katten en honden in de hoop meer gebruikers te strikken.)

Race tegen klok

Snapchat kondigde pas nog aan dat het eind 2019 een radicaal nieuwe Android app uitbrengt. Wellicht zal die vernieuwde app gebaseerd zijn op de herschreven app die vandaag het daglicht gezien heeft.

Snap-CEO Evan Spiegel en zijn team zullen zich moeten haasten, want het aantal Snapchat-gebruikers zal wellicht niet stabiel blijven. Momenteel kan de app nog rekenen op 186 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat wil zeggen dat er momenteel zo’n twee miljard Android-gebruikers zijn die Snapchat nu niet gebruiken. Toch is er hoop bij de techgigant.

Snapchat verloor tijdens het laatste kwartaal van 2018 geen gebruikers. Toch wist het bedrijf nog geen winst te boeken, maar wel een operationeel verlies van 195 miljoen dollar of 175 miljoen euro.

(Lees hier meer over de beursgang van Snap.)

Concurrentie van Instagram

Snapchat behoorde enkele jaren geleden tot een van de belangrijkste spelers in het social media-landschap. De app mocht zich zonder enige schroom op gelijke hoogte rekenen met mastodonten zoals Twitter, Instagram en WhatsApp. Maar het mooie liedje duurde niet lang, want Snapchat ondernam nauwelijks iets om te innoveren en te vernieuwen. Bovendien nam Facebook-CEO Mark Zuckerberg van Snapchat enkele paradepaardjes over, zoals stories voor Instagram en mogelijkheden voor fotobewerkingen en filters voor WhatsApp en Facebook Messenger. Het onvermijdelijk gevolg: het aantal bezoekers nam drastisch af.

(Lees hier meer over de realistische lenzen van Snapchat.)

Gesponsorde artikelen