“Bedrijven die geld verdienen door het op grote schaal en gedetailleerd verzamelen van gegevens over het privéleven van anderen werden ooit gewoon ‘spionagebedrijven’ genoemd. Door zichzelf tot ‘sociale media’ om te dopen hebben ze de meest succesvolle naamsverandering doorgevoerd sinds het ‘Ministerie van Oorlog’ het ‘Ministerie van Defensie’ werd.” Dat schrijft Edward Snowden, de in Rusland in ballingschap levende klokkenluider die jaren geleden de CIA-praktijken inzake bespieding van burgers blootlegde, op Twitter.
Het Londense Cambridge Analytica, een bedrijf dat verkiezingen beïnvloedt, verzamelde gegevens van meer dan 50 miljoen profielen van Facebookgebruikers zonder dat ze het wisten. Facebook wist hier al van sinds 2015, maar begroef het schandaal onder de grond. Dergelijke bedrijven werden ooit ‘spionagebedrijven’ genoemd, zegt Edward Snowden, voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder van de Amerikaanse afluisterdienst NSA. Nu hebben ze zichzelf een andere naam gegeven.
Afluisterpraktijken van NSA
Snowden werd
wereldbekend toen hij in 2013 een schandaal aan het licht bracht: NSA (National Security Agency) heeft
gegevens misbruikt van een reeks grote Amerikaanse internetbedrijven verzameld.
We spreken hierbij van bedrijven zoals Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype,
YouTube en Apple die de overheid toegang hebben aangereikt tot gegevens die ze van
hun gebruikers verzamelden. De Amerikaanse regering werd beschuldigd van
illegale afluisterpraktijken.
Businesses that make money by collecting and selling detailed records of private lives were once plainly described as "surveillance companies." Their rebranding as "social media" is the most successful deception since the Department of War became the Department of Defense.
— Edward Snowden (@Snowden) March 17, 2018
Facebook makes their money by exploiting and selling intimate details about the private lives of millions, far beyond the scant details you voluntarily post. They are not victims. They are accomplices. https://t.co/mRkRKxsBcw
— Edward Snowden (@Snowden) March 17, 2018
Na het uitbreken van de ‘zaak Snowden’ vluchtte hij naar Hong Kong om uiteindelijk asiel te krijgen in Rusland, waar hij nog steeds op een geheim adres verblijft. In september 2016 vroeg Edward Snowden aan president Obama om hem gratie te verlenen voordat deze laatste het Witte Huis zou verlaten. Obama ging op dat verzoek niet in.
Wie is Kim Dotcom?
Snowden is niet de eerste die Silicon Valley en co in hun hemd zet omtrent de manier waarop ze privé-gegevens verzamelen en over hun vermeende samenwerking met de Amerikaanse overheid.