Sociale netwerken worden gezien als ‘het’ middel om het beste van jezelf te tonen. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder sociale media. Heel wat jongeren zijn verslaafd en hebben angst bij het idee een dag zonder internet door te moeten komen. Dit probleem moet worden aangepakt.
We kennen het allemaal, we zijn nog maar net wakker of we checken al onze sociale netwerken. Net of we de dag niet kunnen starten zonder dat we eerst alle nieuwtjes hebben gelezen. Ook een foto nemen van elk mogelijk moment – om die daarna online te plaatsen – is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Hoe meer likes we kunnen verzamelen, hoe ‘interessanter en ‘populairder’ we als persoon beschouwd worden. De foto’s die we online plaatsen worden als belangrijk aanzien, want ze tonen voor een groot deel onze persoonlijkheid. Wie je als persoon bent, wordt weerspiegeld in wat je online plaatst.
Althans dat denken we toch. Zijn we niet bezig met het foutief voorstellen van onszelf? Is alles wat we te zien krijgen niet wat minder rooskleurig dan we denken? Jongeren hebben het gevoel dat ze op die manier hun reputatie kunnen bijsturen. Het kan de kijk op hun imago veranderen. Ook vergelijken we ons teveel met anderen, waardoor we ons het leven soms onjuist voorstellen. Meisjes vergelijken zich te snel met de perfecte, ideale prototypes die in de smaak vallen bij een groot aantal mensen. Daardoor denken ze deze ‘perfectie’ te moeten nastreven om ook als ‘goed’ aanvaard te kunnen worden. Het maakt me zorgen. Mensen die nog geen Facebookpagina, Instagram-account, Snapchat, Twitteraccount,… bezitten, worden aanzien als de ‘buitenbeentjes’ van onze samenleving. Bij sommige jongeren gaat dit wel echt ver. Ze leven als het ware in hun eigen wereldje en kunnen daar niet meer omheen.
Het grote probleem is dat ze al van jongs af aan snel in contact kwamen met het internet. Hierdoor worden ze nogal snel vertrouwd met één of ander sociaal netwerk. Vroeger speelden kinderen veel buiten en gingen ze tot s’avonds laat kampen bouwen, klauteren in bomen,… Vandaag zitten ze voor de televisie met hun iPad in hun handen die ze gekregen hebben van hun ouders. We worden te actief in een wereld van sociale netwerken en we worden passief in de werkelijke wereld. Sociale netwerken nemen ons leven over en we hebben er zelf geen vat meer op. Natuurlijk bieden ze ook heel wat voordelen voor jongeren. Ze geven je het gevoel dat je deel uitmaakt van een groep die hetzelfde met je deelt. Het profiel van een jongere geeft in zekere zin een bewijs van zijn identiteit op het internet en van zijn sociale erkenning. Sociale media geven ons de mogelijkheid om contacten te onderhouden en ook om bijvoorbeeld je talenten te laten zien.
In ieder geval zouden we bewust moeten worden dat we altijd ons zelf moeten blijven, zowel in het echt als op eender welk sociaal netwerk. Proberen met mate om te gaan met deze media zou ons al een meer sociaal mens maken.