Left Right
scrollTop top

Sorry klimaatsceptici: kans dat snelle opwarming niet door mens wordt veroorzaakt is nu 1 op 1 miljoen


Sorry klimaatsceptici: kans dat snelle opwarming niet door mens wordt veroorzaakt is nu 1 op 1 miljoen

0,0001%: dat is de kans dat de snelle opwarming van ons klimaat niet zou veroorzaakt worden door de uitstoot van broeikasgassen. Bewijs daarvoor heeft wetenschappelijk een “vijf-sigma”-niveau bereikt, een statistische graad die betekent dat er maar een kans op een miljoen is dat de klimaatverandering veroorzaakt wordt door iets anders.

Dat blijkt volgens een team Amerikaanse wetenschappers uit satellietmetingen van de voorbije 40 jaar. De publicatie van hun bevindingen in Nature Climate Change voldoet aan heel strenge normen.

In 2005 werd het vijf-sigma-niveau al bereikt in twee van de drie grote datasets van satellietmetingen. Sinds 2016 is dat ook het geval in de derde dataset. Uit alle drie blijkt dat de kans dat het niet de schuld is van de mens dat de aarde sneller opwarmt 1 op de 3,5 miljoen is.

In 2012 werd voor het laatst zo’n quotering gegeven aan de vondst van het Higgs-deeltje, de ontdekking van het elementaire deeltje dat ervoor zorgt dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben.

In een interview met Reuters zegt Benjamin Santer van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië, de hoofdauteur van de studie, dat hij hoopt dat zijn bevindingen klimaatsceptici kunnen overtuigen en verdere klimaatactie kan instigeren. “Het verhaaltje dat wetenschappers niet zouden weten wat de oorzaak van de klimaatverandering is, klopt niet. We weten het wél”, zegt hij.

7% Belgen gelooft niet in opwarming en nog eens 8% gelooft niet dat ze door de mens wordt veroorzaakt

Volgens een enquête uit 2017 geloven in ons land nog steeds 7% van de mensen dat de opwarming van ons klimaat een verzinsel is. 8% gelooft er wel in maar zegt dat het om een louter natuurlijk verschijnsel gaat. Daarmee zijn we in elk geval een pak beter geïnformeerd dan de Amerikaanse bevolking bijvoorbeeld. Daar gelooft 14% van de bevolking nog dat klimaatverandering een hoax is en gelooft 23% dat die veroorzaakt wordt door natuurlijke verschijnselen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…