Spanning bij reizigers Brussels Airlines: wordt hun vakantie verpest door een staking?

De pilotenvakbonden bij Brussels Airlines hebben vrijdag een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur ingediend. Daarmee voeren ze de druk op de directie op. Volgende woensdag moet duidelijk worden of er ook bij het cabinepersoneel bereidheid is om te staken.

Tot dan is er nog geen sprake van een stakingsaankondiging naar de reizigers toe, zo benadrukken de vakbondsleiders. Mocht het zover komen, dan zullen de passagiers vooraf verwittigd worden over de precieze data.

Het staat in elk geval vast dat een meerdaagse staking tijdens de vakantie-uittocht eind juni, begin juli tot de mogelijkheden behoort, waardoor de vakantie van honderden reizigers op losse schroeven kan komen te staan. Dat zou uiteraard een ramp zijn voor het imago van Brussels Airlines, dat net op een comeback na de coronajaren hoopt.

Werkdruk

Het sociaal conflict draait rond de werkdruk, en bij de piloten rond de indexering van sommige vergoedingen. De directie deed een geste door enkele vluchten in de zomerkalender te schrappen, maar volgens de bonden is dat maar een druppel op een hete plaat.

Het cabinepersoneel heeft tot komende woensdag de tijd om te stemmen over een mogelijke stakingsaanzegging. Daarna zal er snel duidelijkheid komen voor de reizigers, zeggen de bonden.

De vrees voor chaos tijdens de zomervakantie neemt niet alleen toe op de Belgische luchthavens, maar ook elders in Europa.

Meer
Lees meer...