Speciaal voor Philippe Geubels die Mama’s Jasje beter vindt dan The Beatles: hun grootste successen op een rijtje

Philippe Geubels was te gast in ‘Het Huis’ van Eric Goens en daar bekende hij zware fan te zijn van Vlaamse muziek. Willy Sommers en Will Tura zijn top, maar Mama’s Jasje bleek toch zijn grote favoriet. “Beter dan The Beatles” zei de komiek en het was niet eens een grap. De groep verkocht in hun carrière zo’n 1,4 miljoen (!) platen.

Het bezoek van Jef Neve leidde tot een zangmoment (echt waar: Philippe Geubels zingt!) waarbij Geubels, die eerder in de aflevering al twee keer gezegd had dat hij het allerliefst zanger was geworden, Zo Ver Weg van Mama’s Jasje bracht.

Mama’s wie?

Mama’s Jasje is voor al wie jonger dan vijfentwintig is wellicht onbekend. Hun laatste grote hit scoorde ze in 2003 (Het Is Over), daarna ging de groep op de sukkel. Na het vertrek van Gunter Van Campenhout werd Jan Schepens naast Peter Van Laet het tweede lid van Mama’s Jasje in 2011. In 2012 was hij alweer weg. Sindsdien is het stil rond Mama’s Jasje.

Een reactie van de zanger in Gazet van Antwerpen leert ons dat Van Laet nog bijna wekelijks optreedt, maar ook voltijds werkt voor een bedrijf werkt dat eiken bijgebouwen plaatst. Peter Van Laet zei in een reactie op de lof van Philippe Geubels dat ze hem moed heeft gegeven. “We zijn aan een nieuwe plaat bezig en er ligt een single klaar om uit te brengen. Wellicht brengen we die uit als Mama’s Jasje, maar dat staat nog niet vast”, zei hij daar.

Zeker in hun beginjaren, toen Mama’s Jasje nog een groep was met vijf leden, bracht Mama’s Jasje enkele nummers uit die zeker de moeite waard zijn om eens te beluisteren. We zetten de successen en dieptepunten van de groep doorheen de jaren op een rijtje.

1. Zo Ver Weg, 1991

“Passionele nachten/in het heetst van de strijd/Tedere momenten/die iedereen ons benijdt” enzovoort. Dit is het liedje dat Philippe Geubels zo enthousiast maakte en de eerste hit van Mama’s Jasje, die destijds nog met z’n vijven waren. Het is vandaag moeilijk te geloven, maar Mama’s Jasje stond toen zelfs ook 15 weken in De Afrekening van Studio Brussel. Ook in de Ultratop 50 raakte het nummer tot de tweede plaats.

2. Doe Het Licht Maar Uit, 1992

Het zwartste nummer dat de groep ooit schreef over een man met een drankprobleem die totaal moe geleefd is. “Hij heeft gehad/waarvoor hij kwam/kwam voor de drank/is nu voldaan/hoewel, nog één/kan hij nog aan/Bescheiden licht, toont zijn gezicht/zijn laatste blik/op niets gericht.” Er was een tijd dat Mama’s Jasje echt serieus genomen kon worden.

3. Zonder Verhaal, 1992

Hun versie van Always On My Mind, dat eerder al de eeuwigheid was ingezongen door onder andere Elvis Presley en Willie Nelson haalde net de top 10 van de Ultratop 50 niet.

4. Teken Van Leven, 1992

Hun meest meebrulbare nummer. Het was tevens één van de laatste nummers waarin de groep zichzelf nog serieus nam.

5. Onzen Bok Is Dood, 1994

Plots werd Mama’s Jasje een duo. Gunther Van Campenhout en Peter Van Laet werden Mama’s Jasje en begonnen met een liedje dat vooral dienst kan doen als pijnlijke grap. Onzen Bok Is Dood was vooral geschikt voor de zatte nonkel op trouwfeesten, maar haalde wel een 20e plaats in de hitparade.

Het nummer werd gevolgd door het even erbarmelijke Wünderbar, een cover van Tenpole Tudor die een hitje met het nummer scoorden begin jaren 80. De versie van Mama’s Jasje schopte het tot nr. 11.

6. Als De Dag Van Toen, 1997

Zelfs nummers schrijven ging Mama’s Jasje dus niet meer zo goed af en dus kwamen ze met een even simpel als geniaal idee: waarom brengen we niet een volledig album met covers uit van Vlaamse klassiekers? Ze noemden het Hommages (daarna zou ook nog Hommages II volgen) en scoorden een gigantische hit met Als De Dag Van Toen van de vergeten Reinhard Mey. Een half jaar hitparade en een tweede plaats was het gevolg.

De formule werkte. Na Als De Dag Van Toen volgden nog de singles Laat Me Alleen (Rita Hovink), Eén Nacht Alleen (Doe Maar), Gelukkig Zijn (Ann Christy), Terug Naar De Kust (Maggie McNeal), Ik Mis Haar Zo (van Ik Mis Hem Zo van Ann Christy).

7. Wie Ben Jij?, 2000

In 2000 probeerde Mama’s Jasje hun eigen geluid wat te moderniseren. Het bijhorende Popmodel werd een bescheiden succes, de single Wie Ben Jij? – best oké, toch? – moest het met drie weken hitparade stellen. Op dezelfde plaat: een ode aan het sterke geslacht met de titel Als God Geen Vrouw Is.

8. Het Is Over, 2003

Gunter Van Campenhout verliet in 2002 voor een eerste keer Mama’s Jasje. Jan Van Laet – broer van frontman Peter – nam toen diens plaats in. In 2003 schreef het nieuwe Mama’s Jasje een titelsong voor de vtm-reeks Wittekerke, Het Tij Zal Keren. In de zomer van datzelfde jaar scoorden ze even plots als onverwacht een zomerhit met Het Is Over, een top 10-hit in de Ultratop 50.

9. Laat Je Hart Slaan, 2007

Jan De Laet maakte opnieuw plaats voor Gunther Van Campenhout en er volgde een Hommages III. Het succes van de eerste twee volumes werd niet geëvenaard. Laat Je Hart Slaan werd de single, een vertaling van Let Your Love Flow (1976) van The Bellamy Brothers. Het succes bleef opnieuw uit.

Nadat Gunter Van Campenhout wederom de groep verliet werd acteur en zanger Jan Schepens in 2011 lid van de groep. In 2012 verliet ook hij de groep nadat een nieuwe Hommages-plaat niet werd uitgebracht. Voor de annulering van die plaat kreeg Van Laet in 2014 614.000 EUR schadevergoeding.

En nu?

Mama’s Jasje is nu Peter Van Laet met aanvullende muzikanten.

Mama’s Jasje is nog steeds te boeken. Voor een live concert van 75 minuten tel je 3700 EUR neer. In 2017 viert Mama’s Jasje hun 25e verjaardag.

Meer
Lees meer...