Op een overleg tussen verschillende spoorvakbonden is beslist om de stakingen op het spoor beter op elkaar af te stemmen. Daardoor zal er vanaf 8 april iedere dinsdag gestaakt worden. Het gaat dus om minder totale dagen, maar vermoedelijk wel over veel meer hinder voor de treinreizigers.
Kleine spoorvakbonden hebben de voorbije maanden al meermaals van zich laten horen. Zo was er de negendaagse staking van de vakbond OVS en is er ook deze week veel hinder op het spoor. Daarnaast kondigden de twee grootste spoorvakbonden ACOD Spoor en ACV Transcom aan vanaf april regelmatig actie te zullen voeren.
Vier stakingsdagen in april
Bij die acties van ACV Transcom en ACOD Spoor zullen nu ook de kleine vakbonden VSOA-Spoor, OVS en ASTB zich aansluiten. Dat is beslist op een overleg tussen deze vijf spoorvakbonden. Het gaat voorlopig om vier 24 urenstakingen in april, telkens op dinsdag.
Bij elk van deze actiedagen zal de focus op een ander deel van België liggen. Op 8 april gaat het om het noordwesten en zuidoosten van België. Eén week later ligt de focus op het centrum, waarna op 22 april het noordoosten en zuidwesten aan de beurt is. Op 29 april volgt vervolgens een algemene stakingsdag. Spoorpersoneel uit andere regio’s kan zich ook bij die acties aansluiten. Door het nauw aangesloten spoorwegennet in ons land wordt er sowieso overal hinder verwacht op die dagen. Dat is zeker het geval nu nog meer vakbonden zich bij de actiedagen hebben aangesloten.
In mei plannen de vakbonden nog meer actiedagen, al zijn daar nog geen details over bekend. Tussendoor zal er mogelijk ook hinder zijn op het spoor, aangezien er nog enkele kleinere spoorvakbonden zich niet bij deze gezamenlijke plannen hebben aangesloten.
Waarom staken de spoorvakbonden?
De onrust bij het spoorpersoneel draait rond de plannen van de nieuwe federale regering om de pensioenleeftijd op te trekken. Momenteel kunnen treinbestuurders en treinbegeleiders met pensioen op 55-jarige leeftijd. De regering wil die leeftijd verhogen naar 67 jaar, conform de wettelijke pensioenleeftijd in andere sectoren. De hervorming zou stapsgewijs ingevoerd worden vanaf 2027, met een overgangsregeling voor werknemers die bijna met pensioen gaan. Daarnaast zou de hervorming leiden tot een lager pensioen voor het spoorpersoneel.
Recent vond er een overleg plaats met de vakbonden en minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA). Daaruit bleek dat er ruimte was voor een compromis over de overgangsmaatregelen, maar dat het einddoel uit het regeerakkoord sowieso overeind blijft.