Staan we binnenkort recht op het vliegtuig? Als het van deze luchtvaartmaatschappij afhangt wel

Staan we binnenkort recht op het vliegtuig? Als het van deze luchtvaartmaatschappij afhangt wel

Als het van de Colombiaanse lowcostmaatschappij VivaColombia afhangt, vliegen we binnenkort rechtstaand. Op die manier kunnen ze de kosten nog extra drukken en willen ze hun vluchten ook toegankelijk maken voor de arbeidersklasse van Colombia. 

Rechtstaan op een vliegtuig, het lijkt niet zo comfortabel, maar het kan wel de prijs van je ticket naar beneden halen. En laat nu net dat zijn, wat CEO van Viva Colombia, William Shaw, wil doen. Deze week kocht de lowcostmaatschappij 50 nieuwe Airbus 320-vliegtuigen aan met meer zitplaatsen en een lagere exploitatiekost. De maatschappij onderzoekt ook of vliegtuigen zonder stoelen een optie zijn.

Alles om goedkoper te vliegen

“Er wordt op dit moment onderzocht of je rechtstaand kan vliegen,” vertelde Shaw eerder dit jaar aan de Miami Herald. “We zijn enorm geïnteresseerd in alles wat het reizen goedkoper kan maken.” Over andere opties die een vlucht alleen maar duurder maken, was Shaw duidelijk: “Wat maakt het uit dat je geen entertainment op je korte vlucht hebt? Of een marmeren vloer? Of gratis pindanootjes?”

“Een vliegtuig is een bus met vleugels”

Andere lowcostmaatschappijen denken al langer na over de optie om stoelen te verwijderen uit het vliegtuig. Zo stelde Ryanair-topman Michael O’Leary in 2010 het concept van ‘rechtstaande stoelen’ voor: een soort barkruk met een veiligheidsriem. “Alhoewel die riem zelfs niet nodig is,” beweert hij. “Een vliegtuig is eigenlijk een bus met vleugels. Als dat crasht, zal een riem je niet redden.Je hebt toch ook geen riem nodig op de Londense metro of op treinen die 190 km per uur gaan.” Voorlopig zijn in geen enkel land zulke rechtstaande plaatsen op het vliegtuig toegestaan.

Gesponsorde artikelen