Starten als vegetariër: de 5 beste tips

Of het nu is om je ecologische voetafdruk te verkleinen, voor het dierenwelzijn of om je eigen gezondheid te verbeteren, je wil graag wat minder vlees eten. Of misschien overweeg je zelfs om vlees volledig te verbannen. Hoe begin je daar nu aan en hoe houd je het vol? Ontdek hier de beste tips om vegetarisch eten leuk en vooral gezond te houden.

  1. Doe het op jouw manier

Het is jouw beslissing om je vleesconsumptie drastisch te verminderen of volledig te stoppen. Hoe je dat doet, bepaal je helemaal zelf! Je hoeft dus niet meteen te kiezen voor de coldturkeymethode, maar kan ook geleidelijk aan afbouwen. Start bijvoorbeeld als flexitariër waarbij je 1 of 2 dagen per week geen vlees of vis eet.

2. Pas je eetpatroon aan

Houd niet vast aan het typisch Vlaamse eetpatroon van aardappelen, groenten en vlees. Door het vlees gewoon te schrappen, kan je het gevoel krijgen dat er iets ontbreekt aan jouw maaltijd. Kijk daarom eens over de grenzen heen en laat je inspireren door de wereldkeuken. Experimenteer met een kruidige Thaise vegetarische Pad Thai, een heerlijke Indische Sajoer lodeh of een Vietnamese schotel vol verse groenten en uitgebalanceerde smaken.

3. Breng voldoende afwisseling in je voeding

De tijd waarin je als vegetariër enkel kon kiezen tussen quorn in reepjes of quorn in blokjes is gelukkig al een tijdje voorbij. Maak van iedere maaltijd een festijn en varieer voldoende tussen de verschillende vleesvervangers. Kies eens voor een sojaburger en wissel af met notenballetjes, hummus, kaasschnitzels, eieren of groentenuggets.

4. Voorkom vitaminetekorten

Voor de groei en het herstel van weefsels zijn voedingsstoffen als eiwitten, omega 3-vetten, vitamines, ijzer en zink nodig. Vlees zit er boordevol van, waardoor je het dus niet zomaar uit je voedingspatroon kan schrappen. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat vegetariërs vaak minder ubiquinol in hun plasma hebben in vergelijking met vleeseters. Ubiquinol is de biologisch actieve vorm van het co-enzym Q10 en wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De stof is aanwezig in alle cellen van ons lichaam en daardoor verantwoordelijk voor 95% van onze energieproductie op celniveau. Hierdoor draagt het onder andere bij aan betere sportprestaties.

5. Gebruik voedingssupplementen

Hoewel ubiquinol door het lichaam zelf wordt aangemaakt, kunnen bepaalde factoren, waaronder een gewijzigd voedingspatroon, ervoor zorgen dat de productie niet optimaal verloopt. Hierdoor kan je je vermoeid voelen, spierpijn en –krampen ervaren en zelfs aan geheugenverlies lijden. Gelukkig kan je een tekort eenvoudig aanvullen met een voedingssupplement op basis van ubiquinol, de direct werkzame vorm van Q10. Ubiquinol wordt namelijk zeer snel en gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Het Japanse bedrijf Kaneka ontwikkelt kwalitatieve Ubiquinol-Q10 (kijk naar Kaneka UbiquinolTM quality seal) die te vinden is in de apotheek of in natuurvoedingswinkels met producten als Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therascience, WHC Labs en Pileje.

Meer
Lees meer...