Startup achter slim horloge voor senioren haalt 4,5 miljoen euro extra op, en ook Marc Coucke doet mee

De Belgische startup achter Embracelet – een slim horloge voor senioren – heeft 4,5 miljoen euro opgehaald. De 17 Vlaamse topondernemers en bedrijfsleiders die van in het begin betrokken waren bij de start van Uest NV, verwelkomen 39 nieuwe aandeelhouders. Ook Fidimec, het investeringsfonds van imec,  én Marc Coucke doen mee.

Imec investeert onder meer in de vorm van specifieke know-how, terwijl het investeringsfonds van Marc Coucke – Alychlo – 2 miljoen euro investeert. Dat is ongeveer 33 procent van het totale gewaardeerde kapitaal op dit moment, dat dus zo’n 6 miljoen euro is.

Slim horloge

Uest (van het West-Vlaamse Oe est) werd opgericht door 17 topondernemers, en niet de minste. Of wat dacht je van CartaMundi-topman Chris Van Doorslaer, Eneco-topman Christophe Degrez, Famous-oprichter Marc Fauconnier en zelfs CD&V-voorzitter Wouter Beke? Na een gezamenlijke inspiratiereis naar San Francisco in september 2013, besloten ze om iets à la Silicon Valley te doen, mét maatschappelijke relevantie.

En dat werd Embracelet, een slim horloge voor senioren. Dat moet de senioren helpen om langer zelfstandig thuis te wonen, door hen onder andere in contact te brengen met familie en zorgverstrekkers. Ze kunnen ook alarm slaan met het horloge, plus: op basis van algoritmes kan het horloge dat ook zelf doen.

Embracelet
Embracelet

Succes

Na de officiële aankondiging van de Embracelet eind maart, werd de startup overladen met positieve reacties. Na één week werden er zelfs al 100 voorbestellingen genoteerd. “Een onverhoopt succes”, klink het bij CEO Johan De Geyter.

Met het initiële startkapitaal onderzochten ze de haalbaarheid en bouwden ze een prototype van Embracelet. “Toen bleek dat ons idee technisch haalbaar was, hebben we beslist om onze inbreng te verdubbelen en op zoek te gaan naar mensen met evenveel goesting om te ondernemen als ons. We noemen het zelf een vorm van premium crowdfunding”, aldus De Geyter.

4,5 miljoen euro

Uest haalde in totaal 4,5 miljoen euro op, waarvan 2 miljoen van het investeringsfonds van Marc Coucke. “Initiatieven als Embracelet zijn de toekomst van de zorgsector. Het slimme horloge kan heel wat mensen helpen en is volledig gebouwd met de gebruiker in het achterhoofd”, aldus Coucke.

En ook Imec, het onderzoeksinstituut uit Leuven, wordt aandeelhouder van Uest, via het investeringsfonds Fidimec. Maar ze zullen ook know-how leveren, bijvoorbeeld om de slimme algoritmes te ontwikkelen waarmee Embracelet noodsituaties kan detecteren.

Internationaal

Embracelet zal vanaf juni geleverd worden aan de mensen die een toestel voorbesteld hebben, vanaf september begint dan de verkoop op grote schaal. Maar het is ook de bedoeling om internationaal te gaan: na België zouden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland moeten volgen, daarna de rest van Europa en zelfs de hele wereld.

Spotgoedkoop zal de geavanceerde versie van het personenalarm wel niet zijn. Het toestel kan je kopen voor 399 euro, of maandelijks huren voor 29 euro. Daarbovenop moet je nog een eenmalige opstartkost en een maandelijks serviceabonnement van 9,5 euro betalen. Voor de optie om dag en nacht verbinding te kunnen maken met een alarmcentrale, betaal je nog eens 12 euro per maand.

Meer info vind je op de site van Embracelet.

Meer
Lees meer...