Stemming rond omstreden ‘Chat Controle’-wet die je berichten wil controleren van de EU-agenda gehaald

De stemming over een omstreden EU-wetsvoorstel ‘Chat Control’, dat overheden de toestemming zou geven om verzonden berichten van burgers te scannen, is uitgesteld. Het voorstel, dat bedoeld is om seksueel misbruik van kinderen op te sporen, heeft veel kritiek gekregen omdat het ook de veiligheid van gecodeerde berichten zou ondermijnen.

Vandaag leek een cruciale dag te worden voor online privacy in de Europese Unie. De EU-regeringen zouden een standpunt innemen over een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om digitale berichten in bulk te scannen. Het voorstel werd echter door het Belgische voorzitterschap van de agenda gehaald vanwege de vele tegenkantingen.

Wat houdt de wet precies in?

Het omstreden wetsvoorstel dateert al van 2022 en stelt voor om een systeem te implementeren dat alle digitale berichten van burgers scant, inclusief afbeeldingen, video’s en links. Om dit te realiseren, zouden burgers monitoringtechnologie moeten installeren bij iedere dienst die berichten verstuurt. Zonder deze technologie zouden afbeeldingen en URL’s niet verzonden kunnen worden.

Een opvallend aspect van de nieuwe wet is dat ook end-to-end-encryptie niet langer veilig zou zijn. Hoewel berichten nog steeds gecodeerd verstuurd zouden worden, zouden ze eerst gescand worden voordat ze verzonden worden via applicaties zoals WhatsAppMessengerSignal en Telegram. Volgens experts ondermijnt deze methode volledig de encryptie.

Sommige EU-ministers zouden in de wet een uitzondering willen voorzien voor militairen, politiepersoneel en zelfs politici.

Kritiek op het voorstel

De laatste dagen hebben verschillende organisaties, zoals de Electronic Frontier Foundation en het Center for Democracy & Technology, evenals politici, alarm geslagen over de omstreden wet. De Duitse Europarlementariër Patrick Beyer van de Piratenpartij is een van de felste tegenstanders van de zogenaamde ‘Chat Control’-wet.

Ook in België is er kritiek op het wetsvoorstel. Op sociale media tonen onder andere Gwendolyn Rutten en Eva De Bleeker van Open Vld zich tegenstanders van Chat Control. Dit is opvallend, aangezien het België is dat het wetsvoorstel opnieuw op de agenda van de EU heeft geplaatst tijdens zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Beyer wijst beschuldigend naar de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (cd&v).

Wat nu?

Het is momenteel niet duidelijk wanneer er wel zal gestemd worden over de Chat Control-wet. Sowieso is er nog onzekerheid over of dat voorstel een meerderheid kan halen of niet. Landen zoals Duitsland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Polen zouden tegen de wet stemmen. Dit is echter nog niet voldoende voor een blokkeringsminderheid. Enkele andere overheden twijfelen nog, waardoor de stemming alle kanten kan uitgaan.

Meer
Lees meer...