Heel wat celebs zetten zich in voor het goede doel. Niet alleen door geld te geven, maar ook door zelf een liefdadigheidsinstelling op te zetten. Een goede zaak natuurlijk, want zij kunnen hun fans als de beste overtuigen om steun te bieden. Maar soms loopt het ook wel eens fout en worden de sterren beschuldigd van fraude. Vreemd genoeg krijgen we daar maar weinig over te horen. Vandaar dit lijstje met de 10 grootste schandalen van de afgelopen jaren.
1. Kim Kardashian
Een tijdje geleden verkocht Kim een deel van haar eigen kleren via eBay ten voordele van de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. Maar niet veel later bleek dat ze slechts 10 procent van die veiling effectief doneerde. Via Twitter uitten de fans hun ongenoegen, dus verdedigde Kim zichzelf via een blogpost.
2. Lamar Odom
Eerder in 2013 werd Lamar Odom, de bijna ex-man van Kims zus Khloé, beschuldigd van het opzetten van een frauduleuze liefdadigheidsinstelling: Cathy’s Kids. Volgens een bron ging niets van de opgehaalde 2,2 miljoen dollar naar kankeronderzoek, wat nochtans wel de belofte was. Khloé beklemtoonde achteraf dat 90 procent van het geld gedoneerd werd door Lamar zelf.
3. Kanye West
Ook Kims man kwam onder vuur te liggen. Zijn Kanye West Foundation werd opgedoekt, nadat in 2011 aan het licht kwam dat geen cent van de opgehaalde 570.000 dollar naar de behoeftigen ging. Het geld werd zogezegd gebruikt voor “administratieve kosten”. De woordvoerders van de rapper wilden niet reageren, laat staan Kanye zelf.
4. Tom Cruise en Katie Holmes
In 2009 hielpen Tom Cruise en Katie Holmes met de geldinzameling voor een gewonde marinier. Goed bedoeld natuurlijk, maar later bleek dat zijn moeder twee keer veroordeeld werd voor fraude en in de cel zat voor het oprichten van een valse liefdadigheidsinstelling. Later zei een woordvoerder van het (ondertussen ex-)koppel dat ze niks wisten over het verleden van de moeder.
5. De mama en man van Brittany Murphy
Twee maanden na de dood van Brittany Murphy in 2009 werden mama Sharon en man Simon Monjack gedwongen om een fonds met Brittany’s naam op te doeken. Ze werden beschuldigd van financiële fouten. Het fonds stuurde een brief naar alle schenkers dat hun donaties teruggegeven zouden worden, maar de website werd nadien afgesloten. In 2010 stierf Simon aan een longontsteking, net als Brittany.
6. Madonna
Madonna moest in 2010 haar plannen voor de bouw van een school met het geld van haar Raising Malawi-stichting afblazen. Uitvoerend directeur Philippe van den Bossche werd toen immers beschuldigd van het toestaan van het gebruik van het schoolfonds voor persoonlijke uitgaven, zoals een auto, chauffeur en een golflidmaatschap. Van den Bossche zelf zei later dat hij niets mocht zeggen over de beschuldigingen, omdat hij gebonden was aan een geheimhoudingsovereenkomst.
7. Lance Armstrong
In juli 2010 vervolgde een groep voormalige supporters van Lance Armstrong de wielrenner, omdat ze bezorgd waren over hoe hun donaties aan zijn Livestrong Foundation werden verdeeld. In 2011 haalde het fonds bijvoorbeeld 103 miljoen dollar op, maar ging slechts 5 miljoen daarvan naar overlevers van kanker. Livestrong hield daarentegen vol dat de schenkers goed geïnformeerd werden over hun missie en het gebruik van het geld.
8. Wyclef Jean
In 2010 onthulde Smoking Gun dat Wyclef Jean en zijn partner minstens 410.000 dollar van het Yele Haiti-fonds gebruikten om hun huur- en productiekosten te dekken. Jean gaf ook 100.000 dollar aan zichzelf om op te treden op zijn eigen geldinzamelingsactie. Later bleek dat de instelling slechts 5,1 miljoen van de opgehaalde 16 miljoen dollar gebruikte voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het fonds werd opgedoekt, maar Wyclef Jean bleef achteraf volhouden dat hij de juiste beslissingen maakte.
9. Alec Baldwin
Afgelopen september werd ontdekt dat het borstkankerfonds van Alec Baldwins mama Carol honderdduizenden dollar salaris betaalde aan Alecs zus. Broer Stephen Baldwin liet achteraf weten dat de liefdadigheidsinstelling “open en transparant” is en geen schaduwboekhouding heeft.
10. Lady Gaga
Lady Gaga werd in 2011 aangeklaagd omdat ze naar verluidt zelf profiteerde van de polsbandjes die ze voor 5 dollar (+ verzendkosten) verkocht voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Lady Gaga zelf ontkende winst gemaakt te hebben op de verzendkosten en claimde dat de volledige opbrengst naar de slachtoffers ging.