Steven Spielberg wil films van Netflix bannen van de Oscars

Regisseur Steven Spielberg heeft zijn onvrede gedeeld met de aanwezigheid van streamingdiensten zoals Netflix en Hulu op de Oscars. Netflix had dit jaar verschillende Oscarnominaties beet voor de film ‘Roma’, maar speelde volgens Spielberg niet volgens de regels van het filmfestival.

De Oscars zitten er weer op voor dit jaar, maar dat betekent niet dat de storm rond de prijzen is gaan liggen. Regisseur Steven Spielberg heeft namelijk een discussie op gang getrokken waarbij streamingdiensten als Netflix en Hulu kop van jut zijn.

Streamingdiensten en de Oscars

Het is niet de eerste keer dat de aanwezigheid van streamingdiensten op de Oscars in vraag wordt getrokken. De Oscars hebben, net zoals andere prestigieuze filmprijzen, strikte regels en die zijn voor streamingdiensten vaak moeilijk na te volgen. Zo moeten films om kans te maken op een Oscar minstens één week in één cinemazaal in New York én Los Angeles vertoond moet worden.

Dit was het geval bij Roma, de eerste Netflix-film die kans maakte op de felbegeerde Oscar voor Beste Film. De film, die ook te zien is op Netflix, kon zo, volledig reglementair, die Oscar in de wacht slepen. Maar volgens Spielberg moeten de regels van de Oscars verstrengd worden. “Steven (Spielberg, red.) vindt dat er een verschil is tussen streaming en bioscoopfilms”, laat zijn woordvoerder weten. “Hij hoopt dat anderen hem daarin bijstaan op de Academy Board of Governors meeting. Hij zal kijken wat er gebeurt.” Steven maakt, samen met 50 andere filmmakers deel uit van het Academy Board of Governors, dat na de Oscaruitreiking jaarlijks een nabespreking houdt. Deze vindt plaats in april en de Academy heeft al laten weten gehoor te geven aan de klachten van Spielberg. “Discussies over de regels van de awards zijn aan de gang in de verschillende branches en we zullen dit waarschijnlijk behandelen op de meeting in april.”

Strengere regels

Men wil Netflix dus aan strengere regels onderwerpen, waarbij er vooral enkele “oneerlijke” zaken aangehaald worden. Zo zou Netflix in de eerste plaats te veel geld kunnen uitgeven aan films. Voor Roma werd een budget van maar liefst 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) vrijgemaakt. Green Book, dat uiteindelijk de Oscar voor Beste Film in ontvangst mocht nemen, kostte met 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) dus tien keer minder. Verder heeft Netflix ook meteen toegang tot een immens internationaal publiek dat altijd en overal naar de films kan kijken, speelde Roma amper drie weken in de zalen en maakt Netflix geen box office-resultaten bekend.

De filmmakers zijn dus van mening dat deze zaken rechtgetrokken moeten worden en dat Netflix dus op een eerlijke manier kan deelnemen aan de Oscarrace en dus niet van deze voordelen kan genieten. Meer over de afgelopen Oscars, vind je hier.

Meer
Lees meer...