Left Right
scrollTop top

Straf! Vrouw zwanger van tweeling: eentje natuurlijk verwekt en eentje via ICSI


Straf! Vrouw zwanger van tweeling: eentje natuurlijk verwekt en eentje via ICSI

Een Vlaams koppel kreeg onlangs de verrassing van hun leven bij de gynaecoloog: de vrouw was zwanger geworden via ICSI, maar hoewel er maar één embryo werd teruggeplaatst, waren er op de echo twee kloppende hartjes te zien. Blijkbaar werd er quasi tegelijk met de terugplaatsing ook een kindje verwekt op natuurlijke wijze.

Het koppel was al enkele jaren aan het proberen om zwanger te worden, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Toen dat na twee jaar nog niet was gelukt, klopten ze aan bij de gynaecoloog. Na onderzoeken bleek dat de sperma van de man van mindere kwaliteit was, waardoor ze hun toevlucht moesten nemen tot donorsperma of ICSI. Bij ICSI wordt een eicel kunstmatig bevrucht met één spermacel.

Drie miskramen

Het koppel koos voor de optie ICSI. Het werd een helse rit met hormonen, spuitjes, en een punctie, die uiteindelijk 6 embryo’s opleverden. Maar bij de terugplaatsing liep het telkens fout: op enkele maanden tijd kregen ze drie miskramen te verwerken. Daarna besloot het koppel zich te richten op de voorbereidingen van hun trouw volgende zomer.

Twee vruchtzakjes

De vijfde poging was het dan uiteindelijk toch raak: de bloedtest wees uit dat het zwangerschapshormoon zelfs vrij hoog was. Begin november kreeg de vrouw echter krampen en bloedverlies, waarna ze in paniek naar de spoeddienst trok. Gelukkig bleek het loos alarm, en de spoedarts dacht zelfs twee vruchtzakjes te zien op een echo. In het fertiliteitscentrum werd dat vermoeden bevestigd: de arts vroeg verbaasd of er twee vruchtjes werden ingeplant, iets wat wettelijk gezien niet mag. Ondertussen zag het koppel via een latere echo ook al twee kloppende hartjes.

Op de echo’s zijn er twee vruchtzakjes te zien, met een dik tussenschot tussen de twee. Het ene vruchtjes is net iets groter dan het andere, waardoor de gynaecoloog vermoedt dat er een verschil van drie dagen is tussen de twee vruchtjes. Het jongste vruchtje zou er via de natuurlijke weg zijn gekomen, de oudste op kunstmatige wijze.

Uitzonderlijk maar niet onmogelijk

Professor Christophe Blockeel van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde bij het Universitair Ziekenhuis Brussel is het uitzonderlijk dat er bij een ICSI ook een natuurlijke bevruchting plaatsvindt, maar niet onmogelijk. “We zien elk jaar wel één of een paar wondertjes zoals bij dit koppel. In hun geval kunnen ze echt van een godsgeschenk spreken, zeker gezien de kwaliteit van zijn sperma. Maar dit bewijst dat één goede spermacel op zich volstaat, al is die vaak niet beweeglijk genoeg om tot in de eileider te geraken.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658